Volledig scherm
© Irene Wouters

Meer werk, toch stijging aantal bijstandsgerechtigden

TERNEUZEN - Een bijzondere ontwikkeling is aan de gang op de Zeeuws-Vlaamse arbeidsmarkt. Terwijl meer mensen aan het werk komen en het aantal vacatures stijgt, neemt ook het aantal bijstandsgerechtigden toe.

Ronald de Back, coördinator van het Werkservicepunt in Terneuzen, signaleert: "We worden overspoeld met vacatures, met technische vacatures - maar die waren er ook al in de crisistijd - , met vacatures in de glastuinbouw, het toerisme, vooral schoonmaakwerk, en over de grens, onder meer bij Volvo Car. Je hoopt dan dat het aantal bijstandsgerechtigden afneemt, maar dat gebeurt niet. "

Afgevlakt

Zeeuws-Vlaanderen telde 1 januari 2015 1.616 bijstandsgerechtigden, een jaar later 1.707. De stijging is sindsdien wel afgevlakt. Jonge arbeidsgehandicapten komen sinds 2015 in de bijstand. De instroom bij sociale werkvoorzieningen is begin vorig jaar ook gestopt. Dat veel zorginstellingen vestigingen openen waar mensen onder begeleiding zelfstandig wonen, en de komst van meer erkende vluchtelingen zorgen ook voor groei. De Back: "We geven met onze jobcoaches begeleiding, maar de eisen worden ook hoger. Dat maakt het lastiger mensen te plaatsen."