Meer kansen boeren in project Perkpolder
DEN BOSCH - Minder ruimte voor natuurontwikkeling en daardoor zoveel mogelijk landbouwgrond behouden. En ook méér kansen bieden voor agrarische (neven)activiteiten. Dat is de kern van een alternatief plan Perkpolder.
Delen per e-mail
Het alternatief is opgesteld als afstudeerverslag door Sandra van Diessen en Lesley Schonenberg, studenten van de opleiding plattelandsvernieuwing aan de HAS Den Bosch. Ze deden dat op verzoek van Marnix Verbrugge, akkerbouwer in het plangebied. Vandaar dat het bieden van meer kansen aan de boeren een belangrijke plaats inneemt. Zo stellen de studenten voor om de voorgenomen aanleg van een buitendijkse schorbuffer in de oostelijke Perkpolder te beperken tot hooguit 40, in plaats van 75 hectare, aansluitend op de voormalige veerhaven. En daar in elk geval geen ontpoldering toe te passen. De voorziene jachthaven (350 plaatsen) handhaven de studenten. Ook de beoogde 250 woningen en een hotel in het hart van Perkpolder blijven overeind. Wel bepleiten ze de huizen meer in het groen in te passen, met bomen en struiken als afscheiding met de westelijke Perkpolder.
In dat polderdeel laten Van Diessen en Schonenberg de 200 wooneenheden ongemoeid, met dien verstande dat ze aanraden die in de vorm van lintbebouwing aan de zuidzijde van de polder neer te zetten. Tussen Kloosterzande en de westelijke Perkpolder moet een half-open landschap (heggen, houtwallen, bomenrijen) komen.
Van Diessen en Schonenberg zien aanleg van een golfbaan in het plangebied niet zitten. Ze kiezen voor andere recreatieve invullingen, waaronder een kanoroute, uitbreiding van de (mini)camping, aanleg van een manege en een poloveld. De inwoners, met name agrariërs, moeten kunnen inhaken met recreatieve activiteiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Juf Marina bezoekt haar kleuters aan huis: ‘Juf, we hebben een sneeuwballengevecht gedaan!’
-
Staking bij voedingsmiddelenproducent Cargill in Sas van Gent
-
Groot deel rioolslib is weg uit Westdorpe: verbrand, dus niet op een Engelse akker gegooid
WESTDORPE - Meer dan de helft van het vervuilde rioolslib dat tijdelijk was opgeslagen in Westdorpe is inmiddels afgevoerd en verbrand. De kans dat er nog iets wordt uitgestrooid op een Engelse akker is klein. ,,Ik ben daar heel blij mee", zegt gedeputeerde Dick van der Velde (VVD, milieu). -
PREMIUM
Gemeenschapshuis Graauw in nieuw jasje gestoken
GRAAUW – Als er weer activiteiten in de dorpshuizen zijn, komen de gebruikers van gemeenschapshuis Graauw in een gespreid bedje terecht. De afgelopen tijd kreeg het gebouw een nieuw dak en is de binnenkant gerenoveerd. -
Update Niet-essentiële verplaatsingen België verboden tot 1 maart, winkelen over de grens nog beperkt toegestaan
BRUSSEL - Alle niet-essentiële verplaatsingen in België zijn vanaf woensdag tot 1 maart verboden, wat ook geldt voor grensverkeer. Winkelen over de grens mag in principe niet meer, al zijn er uitzonderingen voor ‘vaste gewoonten’ in de grensregio.
-
Personeel Cargill gaat weer aan de slag na staking
-
PREMIUM
Theo legde middenin de polder zijn eigen natuurgebied aan: ‘Het is puur genieten’
DRAAIBRUG - Middenin het boerenland tussen Draaibrug en Oostburg ligt een klein natuurgebiedje van 2,5 hectare. Aangelegd door Theo Buijsse, die de natuur er zo veel mogelijk haar gang laat gaan. ,,Had ik dit maar eerder gedaan.” -
PREMIUM
Video Zingen en dansen in de groenstrook voor oma Anna die honderd kaarsjes uitblaast
TERNEUZEN - Passanten zullen woensdag een beetje vreemd opgekeken hebben. Iets wat het midden hield tussen een lopende voorstelling en een staande receptie in het gras langs de Guido Gezellestraat in Terneuzen.