Volledig scherm
Archieffoto van de reddingboot Zeemandshoop. © Peter Nicolai

Meeliften met reddingboot tijdens Open Dag van de KNRM Breskens

VideoBRESKENS - Meevaren met een reddingboot blijft spectaculair. Tijdens de jaarlijkse reddingbootdag van de KNRM mogen donateurs, bij de KNRM 'Redders aan de Wal', meevaren. In Breskens voer de 'Zeemanshoop' zaterdag maar liefst vijftien keer uit met iedere vaart dertig opvarenden waaronder veertien nieuwe donateurs.

"Het gaat goed met het station Breskens", wist schipper Marcel van den Nieuwendijk. "We hebben pas vier nieuwe aankomende opstappers. Qua leeftijd hebben we een prima team. Er zijn jongens van twintig en ervaren mensen van veertig die elkaar bijzonder goed aanvullen. De nieuwelingen zijn allemaal aan hun opleiding begonnen. Ze moeten een EHBO cursus volgen, hun vaarbewijs halen en nog veel meer. Aan het einde van hun opleiding volgt een praktijk/theorie cursus in Schotland. Dan pas zijn het echte opstappers, maar het blijft leren, ook het vaste team blijft zich verder ontwikkelen."

Spectaculaire reddingacties

Vanaf tien uur werd er vrijwel constant gevaren. De Zeemanshoop had zaterdag assistentie van voormalig reddingboot 'Carlot'. Alleen tijdens de spectaculaire reddingacties van een SAR helikopter uit Rotterdam bleven de schepen even aan de kant. Als eerste ging opstapper Tim Meeusen 'te water'. Hij werd met spoed opgetakeld uit de haven en netjes op de visserssteiger op het droge gezet. Er was volop applaus voor de redders uit de lucht en die op het water door de vele belangstellenden aan de kant.

Dag vol vertier

Die hadden ook tijdens het wachten op een tochtje met de reddingboot de hele dag volop vertier. De brandweer Breskens gaf een aantal demonstraties, er was een autoschadebedrijf met een kantelsimulator van Veilig Verkeer Nederland, het visserijmuseum was evenals de KNRM zelf, present met een kraampje, er was koffie of thee met cake, de kinderen konden zich vermaken op en springkussen en, tot vreugde van velen, want het werd warm op de 'kaoje' van Breskens, was er een wagen met heerlijke ijsjes!