Meedoen is belangrijker dan winnen bij voorrondes NK stoepranden in Cadzand-Bad

VIDEOCADZAND-BAD - Stoepranden, wie is er niet mee opgegroeid? Best veel kinderen, zo blijkt. Jantje Beton, Sportservice Linssen en Moio Beach brachten woensdag kinderen in beweging tijdens de eerste Zeeuws-Vlaamse voorrondes voor het Nederlands kampioenschap stoepranden in Amersfoort.

Eline Linssen doet weinig moeite haar enthousiasme te verhullen, woensdagochtend op het strand bij paviljoen Moio Beach in Cadzand-Bad. ,,Wie wil er namens Zeeuws-Vlaanderen naar het Nederlands kampioenschap stoepranden in Amersfoort?” De reacties zijn tamelijk onderkoeld. ,,Pfff, nogal ver rijden”, zegt de een. ,,Ik kom niet uit Zeeuws-Vlaanderen”, de ander. Nadat Eline de spelregels heeft uitgelegd, krijgt ze een stuk meer bijval. 

Volledig scherm
Concentratie bij de 11-jarige Ilsa Bulsing uit Joure in derde partij. © Camile Schelstraete

Op het strand liggen drie keer twee oranje ‘stoepranden’ tegenover elkaar. Wie de bal op de stoeprand van zijn tegenstander gooit, krijgt een punt. Vliegt de bal terug en kun je hem vangen, betekent dat dubbele punten. Joost (12) uit Axel en de 11-jarige Nicolas uit het Vlaamse Tielt gaan met elkaar de strijd aan. De overwinning gaat naar België.  ,,Ik liet hem winnen”, nuanceert Joost. 

Bewegen

Eline Linssen, die in Terneuzen én Limburg woont, bekijkt het met een glimlach op haar gezicht. Namens Jantje Beton is ze belast met de organisatie van de voorrondes voor het Nederlands kampioenschap, waar in zo'n twintig regio's om gestreden wordt. Het kampioenschap is bedoeld om kinderen die het thuis niet breed hebben, aan het bewegen te krijgen. ,,Vooral in Limburg is dat een groot probleem", weet Linssen. ,,Dat geldt niet voor alle deelnemers aan het Nederlands kampioenschap, maar kinderen uit Rotterdam en Leiden zijn bijna allemaal van armere ouders.” Die vlieger gaat niet op voor de deelnemers in Cadzand. ,,Ik wilde Zeeuws-Vlaanderen op de kaart zetten. Hier zeggen ze vaak dat Zeeuws-Vlaanderen vergeten wordt, maar dan moet je er ook iets aan doen.”

Quote

Hier zeggen ze vaak dat Zeeuws-Vlaanderen vergeten wordt, maar dan moet je er ook iets aan doen

Eline Linssen, Jantje Beton

Op de eerste Zeeuws-Vlaamse editie komen zo'n twintig kinderen af, die zich allemaal plaatsen voor de finale in Amersfoort. Onder hen zijn aardig wat toeristen. Zoals Ilsa Bulsing (11) uit het Friese Joure. Zij mag in september de Zeeuws-Vlaamse eer verdedigen. ,,Dat vind ik niet erg hoor, Friesland doet toch niet mee.” Haar moeder haast zich te zeggen: ,,Ik denk dat we met de finale maar direct naar Amersfoort rijden. Via Cadzand is ook zo wat hè?” Ilsa vindt stoepranden een leuk spel. ,,Ik doe het thuis ook wel eens. Het is best moeilijk. Voor de finale ga ik extra oefenen.”

Olympische gedachte

Niet dat de eindoverwinning op het Nederlands kampioenschap het belangrijkst is, zegt Eline Linssen. ,,De winnaar krijgt geen gouden stoeprand, wel een hele mooie oranje.” De wedstrijd voltrekt zich volgens de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. ,,Als de kinderen maar lekker bewegen en eens even niet op hun telefoon kijken.” 

Ze hoopt dat de eerste Zeeuws-Vlaamse voorrondes volgend jaar een opvolger krijgen. ,,Dan zou ik het graag in Oost-Zeeuws-Vlaanderen doen, daar wonen ook meer kinderen. En het zou mooi zijn als het bij een groot bedrijf zou kunnen.”

Volledig scherm
Joost uit Axel wacht af of de bal de stoeprand raakt. © Camile Schelstraete
Volledig scherm
Joost uit Axel (rechts) speelt tegen Nicolas (links) uit het Belgische Tielt. © Camile Schelstraete
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement