Rechtbank Middelburg
Volledig scherm
Rechtbank Middelburg © Guido van der Heijden

Medicinale cannabis of niet, veertig plantjes is veel te veel

MIDDELBURG - Medicinale wiet of niet, veertig planten is wel heel veel meer dan de gedoogde vijf. De bestuursrechter in Middelburg geeft burgemeester Lonink alsnog gelijk. De woning van Philippe Rotthier in Koewacht moet drie maanden dicht.

Op 4 februari diende de zaak in de rechtbank in Middelburg. Rotthier en zijn advocaat zaten opnieuw in de rechtbank omdat Lonink een eerder vonnis van de rechter naast zich neer had gelegd. In een eerdere uitspraak kreeg Terneuzen ongelijk van de bestuursrechter. Op advies van de commisse Bezwaar en beroep bleef de burgemeester toch bij het voornemen de woning van Rotthier drie maanden te sluiten. In de nieuwe uitspraak geeft de bestuursrechter Terneuzen gelijk. Veertig plantjes is veel, veel te veel. In het vonnis rekent de rechter voor dat de hoeveelheid olie die van de planten gemaakt kan worden genoeg is voor zeven jaar pijnbestrijding.

Pijnbestrijder

Volgens Rotthiers advocaat Roeland Aerts gaat de rechter in zijn vonnis voorbij aan het medicinale doel. Zijn cliënt gebruikt de gemaakte olie als pijnbestrijder. ,,De rechter heeft zich tevoren op het standpunt gesteld dat veertig planten veel te veel was en liet zich daar niet meer vanaf brengen.” Daarnaast speelt volgens de raadsman een politiek aspect. ,,Medicinale cannabis is toch anders dan wanneer een jongen een zolder vol wiet heeft staan. Lonink wil voorkomen dat er een uitspraak over medicinale cannabis komt.” Zou de rechter toeschietelijker zijn ten opzichte van medicinale wiet, dan zou dat politieke consequenties hebben, zo veronderstelt Aerts. De raadsman overweegt de zaak voor te leggen aan de Raad van State.