Volledig scherm
De Nightwatch. © Livassured

Made in IJzendijke: Nightwatch brengt epilepsiepatiënt rust

IJZENDIJKE - Een product waar de consument nog vóór het op de markt is om vraagt: dat is de Nightwatch, een apparaat dat met grote betrouwbaarheid epilepsieaanvallen registreert bij slapende patiënten. Made in IJzendijke.

Deze maand komt het bij Unitron in IJzendijke gefabriceerde medische hulpmiddel op de markt. Wereldwijd zijn er tussen de vijf en tien miljoen epilepsiepatiënten die aanvallen niet kunnen onderdrukken met medicijnen. Voor hen kan de Nightwatch een uitkomst zijn. Binnenkort verschijnt een wetenschappelijk onderzoek over de Nightwatch. 

,,Zorginstellingen hebben er nu al een kleine honderd besteld", zegt Jeroen van den Hout van Livassured. Dat bedrijf ontwikkelde de Nightwatch op verzoek van en in samenwerking met de epilepsie-instituten Kempenhaeghe, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) en UMC Utrecht. Livassured richt zich allereerst op de circa 40.000 epilepsiepatiënten in Nederland die met medicijnen hun aanvallen niet kunnen onderdrukken. 

Slaap

,,Met name 's nachts is dat een grote zorg. Je wil er zo snel mogelijk bij zijn om complicaties en mogelijk zelfs een fatale afloop te voorkomen", legt Van den Hout uit. ,,Voor de patiënt thuis en zijn mantelzorgers is dat bijzonder stressvol. Neem het geval van die vader die al 21 jaar in bed slaapt bij zijn zoon omdat hij hem niet alleen durft te laten. In instellingen moeten deze patiënten voortdurend bewaakt worden; dat is ook nog eens bijzonder kostbaar."

Vergelijkbare apparaten zijn wel al op de markt, maar niet in staat epilepsieaanvallen te herkennen in de vele varianten waarin ze voorkomen. Het beste product dat tot nu toe op de markt was specifiek voor de slaapperiode, een matje, werkt alleen bij de meest bekende vorm, waarin het lichaam van de patiënt ongecontroleerd gaat schokken. De Nightwatch bestaat uit een bovenarmband die (net als de draadloze telefoon thuis) via een betrouwbare DECT-verbinding communiceert met het thuisstation naast het bed van de verzorger. 

Miljoenen potentiële klanten

Voor de productie is Unitron in IJzendijke gekozen, specialist in medische producten. ,,Wij hebben zowel multinationals als innovatieve nieuwe bedrijven als klant", vertelt directeur Pieter de Wilde. ,,Startups weten ons te vinden omdat wij alles weten van het proces van prototype tot massaproductie. Juist in de fase van opschalen is het belangrijk dat de fabrikant op de hoogte is van alle regelgeving en vereisten rond medische apparatuur. Het op de markt brengen van een medisch apparaat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee." Onduidelijk is nog hoeveel werk de Nightwacht Unitron gaat opleveren. De Wilde: ,,De eerste series zijn uitgezet. Nu kunnen wij zover opschalen als nodig is voor de klant." Gezien de stip aan de horizon - tussen de vijf en tien miljoen potentiële klanten wereldwijd - kan dat nog een uitdaging worden. ,,Die uitdaging gaan we graag aan'', aldus De Wilde.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement