Kunstwerken in een van de etalages van Breskens.
Volledig scherm
Kunstwerken in een van de etalages van Breskens. © Camile Schelstraete

Lege etalages in Breskens tijdelijk gevuld met kunst

BRESKENS -Werken van twee Zeeuws-Vlaamse professionele kunstenaars, Franka op de Beke (Terneuzen) en Kim Rijntjes (Aardenburg), zijn tijdelijk te bewonderen in Breskens.

Een mooie winkelstraat in een centrum in West Zeeuws-Vlaanderen met middenin een grote leegstaande winkel. Dat laatste was een doorn in het oog van Caroline Buijsse. Zij was betrokken bij de succesvolle tentoonstelling ‘Kunst op Zolder’ in december 2019: ,,Door een faillissement stond een grote winkel leeg. Daarmee was heel het straatbeeld veranderd. Het leek me leuker langs kunst te flaneren dan langs een somber leeg pand. Zeker nu er weer steeds meer mensen in Breskens komen. Gelukkig stond de eigenaar van het gebouw positief tegenover mijn idee. Van de twee kunstenaars wist ik, dat door corona van beiden een expositie in het buitenland gecanceld was. Nu is een groot deel van hun werk achter maar liefst elf grote ramen over twee verdiepingen te bewonderen. Misschien is het mogelijk, mits er nog geen nieuwe invulling voor de zaak gevonden is, over een of twee maanden nog een keer te wisselen.”

Vooral portretten

,,Zowel Kim als ik was blij met deze uitnodiging”, aldus Franka op de Beke. ,,Wij hebben nu vooral voor portretten gekozen om een beetje op een lijn te blijven. Meestal maak ik grotere werken. Mocht de kans bestaan dat we nog een keer kunnen wisselen, ga ik voor grotere doeken en Kim voor kleinere werkjes.”

Kim Rijntjes maakt werken in gemengde technieken. Zo verwerkt zij op haar schilderijen onder meer draad. Franka staat vooral bekend om haar grotere schilderijen met daarop, naast portretten, interieurs van gebouwen en bedrijven. Beiden hebben samen voldoende ‘kunst op voorraad’ om nog een keer de elf etalages te kunnen vullen.