Volledig scherm
PREMIUM
Het Sollazzo Ensemble brengt tijdens Laus Polyphoniae muziek die klonk aan het Hof van Maria van Bourgondië. © Martin-Chiang

Laus Polyphoniae 2019: Even terug naar het hof van Maria van Bourgondië

Het festival Oude Muziek Laus Polyphoniae in Antwerpen staat dit jaar in het teken van de late middeleeuwen.  Van morgen tot en met zondag 25 augustus wordt het bloeiende culturele leven ten tijde van Maria van Bourgondië belicht.

Maria van Bourgondië was in de late middeleeuwen een van de machtigste vrouwen van West-Europa. Toen de vorstin van de Nederlanden in 1477 als twintigjarige aan de macht kwam, stond haar geen gemakkelijke taak te wachten. De staatskas was leeg, haar buurlanden waren haar vijandig gezind en in eigen land waren er opstanden. Dankzij haar diplomatieke aanpak kon de jonge vrouw in Brabant en Vlaanderen de gemoederen al snel bedaren. Omwille van haar positie was zij de meest begeerde bruid van Europa. Zij trouwde met Maximiliaan van Oostenrijk. Door hun huwelijk werd het huis van Bourgondië verbonden met dat van het machtige Habsburg. Helaas was Maria geen gunstig lot beschoren. Door een ongelukkige val van haar paard tijdens een valkenjacht overleed zij in 1482. Ze was pas 25 jaar.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement