Volledig scherm
Landbouwadviseur Wim Goverts (rechts) bekijkt met veeboeren Guido van Mieghem (links) en Geert Meersschaert de pas gemaaide luzerne. © Camile Schelstraete

Landbouwers in grensstreek zijn creatief voor bruine kiekendief

DOEL - Ga er maar aan staan. Dertig landbouwers overtuigen een ander gewas dan tarwe of mais te telen. In Grenspark Groot-Saeftinghe, dat zich uitstrekt van de Antwerpse haven tot Emmadorp, is het gelukt. Goed nieuws voor de bruine kiekendief.

Alsof hij op het juiste ogenblik wachtte het luchtruim op te zoeken. Juist op het moment dat Mischa Indeherberg maandagmiddag vertelt over het goede leefklimaat dat is gecreëerd voor de bruine kiekendief, vliegt de vogel over. Sierlijk, met de vleugels in een V-vorm. ,,Daaraan herken je de bruine kiekendief", vertelt Indeherberg, consultant bij een ecologisch adviesbureau. 

Populatie

De bruine kiekendief is steeds vaker te zien in het grenspark in wording. Ook hier, letterlijk onder de rook van de kerncentrale van Doel. Het opschroeven van de populatie is één van de tien doelstellingen van Grenspark Groot-Saeftinghe. Dat is met dank aan de boeren al aardig gelukt. Dat zit zo. De Vlaamse overheid geeft hen 35 hectare aan akkers 'cadeau', waarop de dertig landbouwers kunnen experimenteren met onder meer spelt, veldbonen, haver en huttentut. Die gewassen zijn populair bij woelmuizen. En wie zijn er dol op de knaagdieren? Juist, de bruine kiekendieven. 

Volledig scherm
Gewassen die worden wordt verbouwd om de bruine kiekendief een leefgebied te geven, zoals spelt en veldbonen. © Camile Schelstraete

'Duurzaam project'

Het klinkt simpel, maar heeft wat voeten in de aarde. ,,De winstmarges voor boeren zijn al klein. Het is dus niet makkelijk ze te overtuigen een gewas te gaan telen dat ze niet kennen, want ze vrezen de risico's", zegt Indeherberg. Dat de gronden van de overheid zijn, die er op termijn haven- of natuurgebied van maakt, maakt het makkelijker. ,,We hopen wel dat boeren de gewassen ook gaan telen op eigen grond, zodat het een duurzaam project wordt."

Quote

We hopen wel dat boeren de gewassen ook gaan telen op eigen grond, zodat het een duurzaam project wordt

Mischa Indeherberg, Ecologisch adviseur

Boeren zouden ermee inspelen op de markt, want speltbrood vindt gretig aftrek. Datzelfde geldt voor haver, dat vanwege de voedzaamheid verwerkt wordt in ontbijtgranen. En er zijn meer voordelen. De gewassen groeien dicht op elkaar, waardoor onkruid maar mondjesmaat de kop opsteekt. ,,Boeren hoeven dus ook niet te spuiten", zegt landbouwadviseur Wim Govaerts, aan de rand van een veld met luzerne, een gras, en haver. ,,Haver bevat zetmeel, luzerne eiwit. Als friet met biefstuk. Daarom komen knaagdieren hier graag." De muizenpopulatie is in Grenspark Groot-Saeftinghe in twee jaar tijd vijf tot tien keer vermeerderd. ,,Die kan zelfs tot vijftig keer groter worden", voorspelt Indeherberg. Het leefgebied van de bruine kiekendief is mede daardoor inmiddels 500.000 vierkante meter groot. Een paar jaar geleden was de vogel vrijwel verdwenen. 

Melk

Verder zijn de gewassen ook goed voor de veestapel. Melkkoeien die grasklaver uit het gebied eten, produceren kwalitatief betere melk, blijkt uit onderzoek. De vet- en eiwitgehaltes zijn met tien procent gestegen. Indeherberg: ,,Op zestig koeien krijgt een boer daardoor tienduizend euro meer voor zijn melk."

Al dat goede nieuws moest maandag gevierd worden. Dat kun je doen met zo'n  glas goede melk, óf met bier. De Straffe Kiekendief is gebrouwen van gerst uit Grenspark Groot-Saefinghe. Dat dan weer wel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement