Volledig scherm
Het Herdwick ramlam dat bij IJzendijke gevonden is. © Titia Geertman

Lam gevonden in IJzendijke

IJZENDIJKE - De eigenaar van het Herdwich rammetje dat anderhalve week geleden in IJzendijke gevonden is, heeft zich nog niet gemeld. Het diertje gaat daarom binnenkort naar een kudde met dieren van zijn eigen ras in Klundert (Noord-Brabant). Tot die tijd heeft Titia Geertman het lam in samenspraak met de dierenarts in IJzendijke opgevangen.

Alleen op een veld met een touw nog aan zijn hoorntjes geknoopt werd het beestje 31 juli gevonden in de omgeving van de Oranjestraat in IJzendijke. Via Dierenkliniek IJzendijke is het dier tijdelijk bij Titia Geertman terecht gekomen. Zij heeft zelf een kudde met Drentse Heideschapen en voert het stamboek van de Fokkersvereniging van dat ras.

Ondanks de oproep op haar Facebookpagina, op de website van de Fokkersvereniging van het Drentse Heideschaap en een rondvraag bij schapenverenigingen door heel Zeeland heeft nog niemand zich gemeld die meer weet over waar het Herdwick lammetje vandaan komt.

Avontuur

Geertman heeft het gevoel dat het ex-fleslammetje is losgelaten omdat de eigenaar geen tijd had het verder groot te brengen. Het is volgens haar een erg rustig dier dat sterk gericht is op mensen: "'t is zo'n scheetje. Zodra hij je ziet komt hij naar je toe. Zelfs voor de hond is hij niet bang."

De manier waarop het handgemaakte touw om zijn hoorns zat, doet haar sterk denken aan de manier waarop touw wordt bevestigd om te wandelen. Het lam heeft een onofficieel oormerk in voor schapen die jonger zijn dan 6 maanden. Het dier zag er volgens Geertman goed verzorgd uit. Ze schat hem z'n vier maanden oud omdat hij net een paar weken van de fles af is.

Kudde

Voorlopig staat hij tussen de gespeende lammeren van haar Drentse Heidenslapen. Het was even wennen voor haar lammeren; zo'n vreemde eend in de bijt, maar hij had zijn plekje al snel gevonden.

Toch kan hij daar niet blijven. "Ik fok enkel Drentse Heidenschapen en als hij volwassen is wordt hij zo'n 80 kilo. Dat is veel groter dan mijn dieren en ook een beetje te groot voor mij. Daarnaast kun je rammen nooit honderd procent vertrouwen. Ik zou hem kunnen castreren en apart houden, maar het is een kuddedier, dus in een kudde met zijn eigen ras is hij beter af."

Geertman heeft contact gehad met de eigenaar van een schaapskudde van Herdwickschapen in Klundert (Noord-Brabant). Die was geïnteresseerd in het lam en komt het binnenkort ophalen.

Eigenaar

Indien iemand weet waar dit dier vandaan zou kunnen komen is Dierenartsenpraktijk IJzendijke bereikbaar voor tips.

Volledig scherm
Het touw dat nog aan zijn hoorntjes geknoopt zat. © Titia Geertman