Volledig scherm
Lotte Beirens (links) en Milena Lauwers met Blizzy waarvan net enkele tanden zijn getrokken. © Camile Schelstraete

Kwaliteit van leven voor de dieren staat hier voorop

Steeds meer is mogelijk om dieren gezond te houden.Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen staat daarin aan de top. Dierenarts Lotte Beirens: ,,We vertellen eerlijk wat kan en niet kan.''

Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen, ruim dertig jaar geleden opgericht door Johan de Vos, is een nieuwe fase ingegaan. Het heeft zich bij internationale aanbieder van dierenzorg AniCura aangesloten, dat zijn oorsprong kent in Scandinavië. Het proces om zich hierbij aan te sluiten was net in gang gezet, toen Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen door een groot verlies werd getroffen. Johan de Vos (63) overleed april dit jaar plotseling. ,,We hebben tijd nodig gehad om ons te herpakken." Lotte geeft ermee aan hoe groot de schok was.

De praktijk is blijven draaien en staat er volgens Lotte sterker voor, dankzij de aansluiting bij AniCura, dat actief is in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. ,,Wij kunnen daardoor meer investeren in apparatuur en, zeker zo belangrijk, we kunnen kennis delen met de andere aangesloten dierenklinieken."

Twee vestigingen

Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen heeft twee vestigingen in Terneuzen, aan de Van Steenbergenlaan en aan de Diemenstraat in de wijk Katspolder. De specialistische zorg is ondergebracht aan de Diemenstraat. Lotte Beirens geeft daar een rondleiding.

In een afgesloten kamer ligt een hondje prinsheerlijk in een kooi. Hij ondergaat een chemokuur tegen kanker, vertelt Lotte. Uit een groot deel van Nederland en Oost-Vlaanderen (Gent en omgeving) komen huisdierbezitters voor dit soort behandelingen naar Terneuzen. Met dank aan Johan de Vos die een voorloper was op het gebied van kankergeneeskunde bij dieren.

Iets verderop in de praktijk zijn verschillende dierenartsen en assistentes volop bezig. Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen telt in totaal acht dierenartsen en acht - wat heet - 'paraveterinairen'. Milena Lauwers heeft net enkele tanden getrokken bij hond Blizzy. Op een operatietafel ligt een grijze kat bij één van de dierenartsen. De kater wacht een castratie.

Quote

De kwaliteit van leven staat voorop. Na een behande­ling moet een hond of een kat wel weer hond of kat kunnen zijn

Lotte Beirens

Volwaardig lid van het gezin

Quote

Nog niet eens tien procent van de huisdierbe­zit­ters is verzekerd. Daar is nog een wereld te winnen

Lotte Beirens

De praktijk heeft alles weg van een 'gewoon' ziekenhuis, met echo- en röntgenapparatuur, twee volledig uitgeruste operatiekamers en een ct-scan. Het maakt tal van specialistische behandelingen mogelijk. ,,Dat is geweldig", vindt Lotte. ,,Het sluit aan op hoe mensen huisdieren, met name honden en katten, beleven. Ze vormen steeds meer een volwaardig lid van het gezin."

Lotte laat daarbij wel een waarschuwing horen. Een behandeling moet ook zin hebben. ,,We geven daarom uitvoerig uitleg. De kwaliteit van leven staat voorop. Na een behandeling moet een hond of een kat wel weer hond of kat kunnen zijn."

De PZC nieuwsapp, download ‘m gratis!
Altijd het laatste nieuws op je smartphone. Klik hier voor iOS of hier voor Android!

De kosten zijn ook een punt. De kosten van een chemotherapietraject van een maand of tien met één keer in de drie weken een chemokuur, kunnen voor een grote hond oplopen tot zo'n 3.500 euro. Lotte: ,,Dat kan lastig zijn. Je ziet geregeld Facebook-acties om geld in te zamelen of de familie spijkert bij." Verzekeren kan een uitkomst zijn, maar dat is, weet Lotte, in Nederland nauwelijks ingeburgerd. ,,Nog niet eens tien procent van de huisdierbezitters is verzekerd. In Engeland en Denemarken is dat wel tachtig procent. Daar is nog een wereld te winnen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement