Volledig scherm
© Politieteam Zeeuws-Vlaanderen

Kritiek op politie-optreden in Axel

AXEL - Het politie-optreden afgelopen weekend in het uitgaanscentrum van Axel roept niet alleen bijval op, maar ook kritiek.

Volgens een groep jongeren die 'enkel' met een glas bier op straat stond voor een café aan de Weststraat, heeft de politie veel te fel opgetreden. Eén van hen werd gearresteerd, omdat hij niet onmiddellijk gehoor gaf aan de oproep met z'n glas bier naar binnen te gaan. Hij moest een nachtje in de gevangenis in Middelburg, in Torentijd, doorbrengen. Bij zijn arrestatie werd pepperspray gebruikt. De opnames die hij met zijn mobieltje maakte, moest hij wissen.

Proportioneel geweld

"Hij heeft dat vrijwillig gedaan", reageert een politiewoordvoerster. Volgens haar is bij de aanhouding ook 'proportioneel geweld' gebruikt door de politie, oftewel 'geweld' dat toelaatbaar is gezien de omstandigheden.

De politie was afgelopen weekend met vrij veel mensen aanwezig in het uitgaanscentrum van Axel, omdat het daar al een tijdje onrustig is. In het weekend van 1 op 2 oktober zou de politie bekogeld zijn met glaswerk.

Klacht

De gearresteerde 22-jarige Axelaar is overigens van plan een klacht tegen de politie in te dienen.

Twee horecaondernemers in Axel juichten de aanwezigheid van de politie afgelopen weekend juist toe. Ze spraken de hoop uit dat het niet bij deze éne keer blijft. Volgens burgemeester Jan Lonink van Terneuzen moeten horecaondernemers ook hun verantwoordelijkheid. De eigenaar van een café aan de Weststraat doet dat. Hij schenkt na 1.00 uur enkel nog in plastic bekers.