Nieuwbouw in de Terneuzense wijk Othene.
Volledig scherm
Nieuwbouw in de Terneuzense wijk Othene. © Peter Nicolai

Krimp zet in Sluis door, elders groeit bevolking in 2018 juist

TERNEUZEN - De gevreesde krimp van de bevolking zet in Zeeuws-Vlaanderen alleen door in de gemeente Sluis. Hulst en Terneuzen groeiden in 2018 juist.

Sluis slaagt er maar niet in de dalende tendens om te buigen, ondanks de groei van het toerisme die vooral te zien is aan de vele nieuwbouw in Cadzand-Bad. De kernen die in 2018 wel groeiden, liggen vrij ver van de kust: Eede, Sint Kruis en IJzendijke. Eede boekte de meeste winst met 31 extra inwoners. ,,Veel Belgische gezinnen kopen er huizen", geeft dorpsraadvoorzitter Ronald de Croock als verklaring. ,,We zijn daar als dorpsgemeenschap blij mee.”

Hulst ontwikkelt zich tot een tegenpool van Sluis. Al sinds 2015 neemt het inwonertal er elk jaar toe, zo goed als zeker door de intrek van Belgen die er goedkoper een woning kunnen kopen dan in eigen land. Een opvallende uitschieter was vorig jaar Kuitaart dat per saldo twaalf van de honderd inwoners verloor. ,,De cijfers zullen kloppen", reageert dorpsraadvoorzitter Han van den Bergen, ,,maar ik kan het niet verklaren.” In 2018 was verder opmerkelijk dat niet alleen de stad Hulst groeide, maar ook de grotere kernen Kloosterzande en Sint Jansteen, waar woningbouw is gepleegd.

In Terneuzen trekt de stad Terneuzen al jaren meer inwoners aan, ook in 2018 weer. Axel, Sas van Gent en vooral Sluiskil leverden in. Verwonderlijk is dat niet. In de stad Terneuzen wordt relatief veel nieuw gebouwd, met name in de wijk Othene. Sluiskil kent de laatste jaren helemaal geen nieuwbouw, Sas van Gent evenals Axel slechts mondjesmaat.

Al met al blijft de Zeeuws-Vlaamse bevolking de laatste jaren nog aardig op peil. De streek kent door de vergrijzing een hoger sterfte- dan geboortecijfer, maar nieuwkomers, vooral Belgen en ook arbeidsmigranten van verder weg, compenseren dat verlies grotendeels. Met als resultaat een daling van het inwonertal sinds 2009 met 1789 (slechts min 1,64 procent) tot 107.536, waarvan 881 (min 3,64 procent) in Sluis, 351 in Hulst (min 1,26 procent) en 557 in Terneuzen (min 1,01 procent).

Volledig scherm
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement