Volledig scherm
Knokke-Heist. © Mark Neelemans

Knokke schrikt van plan voor eiland als kustversterking

KNOKKE-HEIST - De Vlaamse regering heeft Knokke-Heist in beeld voor een proefproject met de aanleg van een eiland als kustversterking. De aanleg zou over vier jaar moeten beginnen. Het Knokse gemeentebestuur ziet er voorlopig niets in.

Het versterken van de kuststrook in Vlaanderen is nodig, maar een probleem. Het grootste deel is bebouwd, wat verhoging van de dijk lastig maakt. Vlaanderen zoekt het daarom in de aanleg van kunstmatige eilandjes voor de kust. Die moeten de golfslag en stroming verminderen. Tal van schetsen en ideeën passeerden de afgelopen jaren de revue, maar nu komt de regering voor het eerst met een concrete locatie én tijdpad. Het eerste eiland, dat als proef dient, moet een kilometer uit de kust bij Knokke komen. Het eiland wordt 40 hectare groot en ligt, doordat het langgerekt is, voor zowat de complete badplaats.

Aanslag

De regering gaf aan 'veel draagvlak te willen creëren'. Dan is er nog werk. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is zich rot geschrokken. Schepen Anthony Wittesaele zei afgelopen weekend in Vlaamse media niet betrokken te zijn bij de planvorming. "We gaan ons hier fel tegen verzetten, want dit is een aanslag op onze status als badstad." Eerst moet maar eens bewezen worden dat de aanleg van zo'n eiland noodzakelijk is, vindt Wittesaele "En als dat dan echt zo blijkt te zijn, moeten wij ruimhartig gecompenseerd worden." Het gemeentebestuur denkt aan de aanleg van een jachthaven en golfterrein op het eiland, waar Knokke-Heist dan zelf zeggenschap over krijgt.