Volledig scherm
Leerlingen van de Rede ontwerpen een minibibliotheek. Brian, Nirushan, Sander en Joost bezig met hun presentatie. © Peter Nicolai

Kinderen Technasium De Rede ontwerpen kinder mini-bieb

TERNEUZEN - Mini-bibliothecaresse Mariëtte de Mul heeft gekozen. De nieuwe mini-bieb bij haar huis in Zuiddorpe wordt het vogelhuis van Floor, Milan en Roy: leerlingen van het Technasium van De Rede in Terneuzen.

De Mul heeft sinds oktober 2014 een mini-bieb aan huis. Ze was daarmee de eerste in Zeeuws-Vlaanderen en een van de eersten in Nederland. ,,Er is zo veel verdwenen in Zuiddorpe. We hebben niks meer." Ruim twee jaar geleden zette De Mul daarom een mini-bibliotheek in de voortuin. Jet's Mini-bieb is een knaloranje kast waarin mensen uit een stuk of zestig boeken iets van hun eigen gading kunnen uitzoeken. Volgens De Mul is het de beroemdste mini-bieb van allemaal. ,,Er zijn er inmiddels meer, maar mijn mini-bieb heeft een eigen facebookpagina."

Vorig jaar besloot Mul dat er een tweede kast moest komen, speciaal voor kinderen. En omdat de mini-kinderbieb bij kinderen moest aanspreken werd het Technasium gevraagd ontwerpen te maken.

Vier groepen mochten gisteren hun maquettes pitchen voor opdrachtgeefster De Mul en Niels Koster en Matthijs de Jonge van het Goese ontwerpbureau Boost. Een bloedserieuze aangelegenheid. ,,Hoe kan de mini-bieb in de markt gezet worden?", hield Brian van de klas voor. ,,Wij hebben voor Spongebob gekozen omdat kinderen daar graag naar kijken en omdat die de doelgroep aanspreekt."

Uiteindelijk koos opdrachtgeefster Jet voor het ontwerp dat gebaseerd was op een vogelhuisje. Zij het zonder Wifi en Pokemon Go zoals de winnende ontwerpers opperden. De mini-kinderboekenvogelhuisjesbieb met krijtbord voor mededelingen en een wand voor posters voor verloren katten wordt door Zeeuws-Vlaanderen gebouwd. De feestelijke onthulling in Zuiddorpe zal nog dit schooljaar zijn.