Kikkererwt gedijt in Zeeuws-Vlaamse klei

Poll / VideoSCHOONDIJKE - Hoewel het Nederlandse klimaat zich eigenlijk niet echt voor de teelt leent, lijkt het erop dat binnenkort kikkererwten van eigen bodem kunnen worden gegeten. Meer specifiek: van Zeeuwse bodem. Dat meldt groentefabrikant HAK op basis van recente proeven in Zeeuws-Vlaanderen.

HAK experimenteert al langer met ‘buitenlandse’ bonensoorten in Zeeuws-Vlaanderen, zoals teelt van de rode kidneyboon. Na een succesvolle eerste proef, die vorig jaar is gehouden, laat HAK dit jaar opnieuw kikkererwten telen in het zuidelijkste deel van Zeeland. Doel van de vervolgproef is nog meer aan de weet te komen over de omstandigheden waaronder grootschalige teelt van kikkererwten in Nederland mogelijk zou kunnen zijn.  

Poll

Zeeuwse boeren zijn van alle markten thuis

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
590 stemmen

Teler Pieter Risseeuw in Schoondijke plantte dit jaar twee hectare van de peulvruchtensoort, die vooral in subtropische gebieden wordt geteeld. Volgens hem ziet het er positief uit, maar is het nog iets te vroeg om te kunnen zeggen of teelt op grotere schaal mogelijk is: ,,We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is. We zaaien nu een ras dat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer.”

Volledig scherm
Afgelopen najaar teelde Pieter Risseeuw ook al met succes kikkererwten. © Camile Schelstraete

Jonge grond

HAK wil zoveel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in het Noord-Brabantse Giessen. Op die manier kan de kwaliteit maximaal worden bewaakt en maken de groenten minder kilometers van grond tot consument, wat duurzamer is. Schoondijke ligt weliswaar net iets verder weg, maar Zeeuws-Vlaanderen is volgens directeur Ben Thomaes van  peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes ‘uiterst geschikt’. ,,We hebben hier heel vruchtbare ‘jonge’ grond, die nog maar paar honderd jaar bestaat. Daarnaast is de zee nooit ver weg, waardoor de temperaturen gematigd zijn met tegelijkertijd veel zonneschijn.” 

Verdriedubbeld

De Biervlietse firma begeleidde de eerste proef van vorig jaar. Die verliep door de uitzonderlijk warme en droge zomer erg succesvol: de opbrengst van zo’n 3500 kilo per hectare lag ruim 15 procent boven de gemiddelde gewasopbrengst. Volgens Thomaes heeft de consument de kikkererwt pas de laatste jaren echt ontdekt. Het bedrijf zag de hoeveelheid verhandelde kikkererwten in een paar jaar tijd verdriedubbelen. De directeur wijt dat deels aan de populariteit van een meer plantaardig eetpatroon: kikkererwten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en passen daardoor goed in een vegetarisch of vegan dieet. Een andere verklaring is de sterk gegroeide interesse voor de keukens uit het Midden-Oosten, waar de kikkererwt van oudsher een belangrijke rol speelt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement