Volledig scherm
Coen Dezutte (links) en Yannick Dusarduyn (rechts) van de KPJ, met de héle grote spin die zorgt voor juiste sfeer tijdens Jungle Fever. © Boaz Timmermans

Kermisweekend Eede is driedaags festival

EEDE - Hoewel de naam anders doet vermoeden, vind je geen draaimolens of botsauto’s op het jaarlijkse kermisweekend in ‘Djee’. De katholieke plattelandsjongeren (KPJ) van Eede pakken het groots aan met een driedaagse feestweekend voor alle leeftijden.

Een eetfestijn met aansluitend het Djeeds Schlagerfestival voor liefhebbers van het Nederlandse lied, de Oldtimer Trekkertrek voor fans van brullende tractoren en vrijdagavond de aftrap met het feest Jungle Fever, waar vorig jaar zo’n vijftienhonderd jongeren op afkwamen. In en rond de enorme tent op het feestterrein aan de Hazewegeling in Eede gebeurt het allemaal in één weekend. Ooit begonnen als kermis, maar al jaren een driedaags festival dat ook veel mensen van buiten ‘Djee’ en België trekt. “We beginnen een jaar op voorhand met de voorbereidingen en boeken van artiesten”, vertelt bestuurslid Yannick Dusarduijn. “En tussendoor komt carnaval nog, we bouwen ieder jaar een wagen.”

Enorme spin

De katholieke plattelandsjongeren, een naam die de lading niet meer dekt door de 185 leden tussen de 14 en 50 jaar, weten op alle fronten van aanpakken. Sinds vorige week is een groep van vijftig tot zestig leden bezig met de opbouw van de tent en voor Jungle Fever waar onder meer Ran-D en rijzende ster Jebroer optreden. Een enorme spin met harige poten, gemaakt door KPJ-er Coen Dezutter, bungelt vrijdag boven de dansvloer. Het insect uit de jungle verdwijnt daarna weer. “Niemand van ons slaapt van vrijdag op zaterdag”, vertelt Coen. “Jungle Fever is rond vier uur ’s nachts klaar en dan werken we tot zes of zeven uur door om het podium voor zaterdag op te bouwen.” Als de mannen een paar uurtjes rusten, zetten de KPJ-dames de tafels en stoelen neer voor het mosselsouper dat voor het eerst op voorhand is uitverkocht. Honderden kilo's mosselen glijden door 440 kelen heen. Daarna, om 21.00 uur, wordt voor het derde jaar het Djeeds Schlagerfestival gehouden met Corry Konings als grote publiekstrekker. Op zondag doen meer dan 140 trekkers mee met de Trekkertrek die om 13.00 uur begint. Voor de kinderen staan er springkastelen.

Voor het dorp

De leden zijn zelf het hele weekend in touw, maar doen het graag. “Voor ons is het een stukje teambuilding en uiteindelijk doen we dit voor het dorp. Ook lokale ondernemers helpen mee", zegt Coen. “Als je hier staat, terwijl de tent vol is, geeft dat echt een kick”, vult Yannick aan. 

Kaarten voor Jungle Fever zijn aan de deur voor 15 euro te koop, een kaartje voor het Schlagerfestival kost 10 euro en op zondag is toegang gratis. Meer informatie op www.kpj-eede.nl.