Volledig scherm
Nog een lichaam gevonden in de Donau © videostill

Kapitein rampschip Donau ook betrokken bij aanvaring in Terneuzen

VIDEOTERNEUZEN - De 64-jarige Oekraïense kapitein van het cruiseschip dat betrokken was bij de dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, was ook betrokken bij een eerdere aanvaring in Terneuzen. Dat melden Hongaarse aanklagers.

Volledig scherm
De voorkant van de Viking Idun is fors beschadigd. © HV Zeeland

Door het ongeval vorige week woensdag, waarbij het 135 meter lange cruiseschip de Viking Sigyn een kleinere boot met Zuid-Koreaanse toeristen raakte, kwamen zeker vijftien Zuid-Koreanen om het leven. Nog dertien mensen worden vermist, onder wie twee Hongaarse bemanningsleden. Zeven Koreanen overleefden het ongeluk.

Volgens de aanklagers was de Oekraïense man ook de kapitein bij het ongeluk op de Westerschelde bij Terneuzen begin april. Daarbij botste het cruiseschip Viking Idun met 171 passagiers aan boord op een 134 meter lange olietanker. Daarbij raakten vijf opvarenden gewond. Het cruiseschip liep flinke schade op aan de boeg.

In een verklaring zeiden de aanklagers ook dat uit hun onderzoek blijkt dat de kapitein na de aanvaring in Boedapest ‘gegevens van zijn telefoon heeft verwijderd’. Of die gegevens verband hielden met het ongeluk is nog onduidelijk. De schipper wordt verdacht van ‘criminele nalatigheid op een openbare waterweg’. Zijn raadsman liet eerder weten dat de kapitein niets verkeerd heeft gedaan. Hij blijft in ieder geval nog een maand vast zitten. 

Hieronder beelden van het ongeluk op de Donau:

En bekijk hier beelden van het ongeluk in Terneuzen: