Volledig scherm
Dames en heren in dracht deden oud-Truzement herleven. © Camile Schelstraete

Kanonschoten in Retranchement, 'denk om uw oortjes, mensen'

RETRANCHEMENT - Wie Retranchement bezoekt op eender welke dag krijgt het vakantiegevoel als een warme deken over zich heen. In het pittoreske omwalde dorpje lijkt het altijd al of de tijd een beetje heeft stilgestaan, maar zaterdag tijdens de 'Zeeuwse Erfgoeddag in het Landschap' leek Truzement al helemaal als uit een geschiedenisboek gekropen.

Voor de gelegenheid was het dorpje autovrij gehouden. Parkeren moest in de berm van de Contre Escarpe, een smal weggetje wat door de naam ook al de vakantiesfeer oproept. In het dorp zelf waren wandelaars van allerlei pluimage te zien en af en toe een man op een oude bakfiets die met koffiekannen heen en weer reed.

't Boogerdje, de open weide in het dorp, was het toneel van de Staatse soldaten. Zij hadden daar hun kampement opgezet en lieten af en toe salutschoten klinken uit hun twee kanonnen. De waarschuwing "denk om uw oortjes, lieve mensen", was niet voor niets. Tot in Sluis moet het gebulder te horen zijn geweest.

Ook kon het publiek op 't Boogerdje demonstraties bekijken van maaien met de zeis en toonde Jaap Goossen uit Zaamslag zijn kunstig geneden 'paeremessen'. Gidsen gaven uitleg over de verdwenen tramlijn Sluis-Breskens en Robert van Dierendock gaf in een arena van strobalen een geschiedenisles over Aardenburg.

In het kerkje werd een modeshow gegeven, maar niet zomaar eentje. Heren en dames in klederdracht paradeerden over de catwalk, de juten loper over het middenpad. "Jo showt hier een origineel zwart kleed. Dit werd alleen door de rijkere boerinnen gedragen, want zwarte stof was door het intensieve verfproces heel duur."

In de molen stonden traditionele ovenkoeken klaar en overal in het landschap werd uitleg geven over de geschiedenis van Retranchement. Wie alles wilde zien, koos voor de Mis Niks route, die ook langs plekjes voerde, waar je als toerist niet zo gauw komt. Tot in Sluis moet het gebulder van de kanonnen te horen zijn geweest

Volledig scherm
Het kanon wordt gevuld voor een oorverdovend saluutschot dat tot ver in de omgeving te horen is. © Camile Schelstraete