Een hart van licht van in de Bierkaai van Hulst tijdens een eerdere verrassingsactie van Máscura.
Volledig scherm
Een hart van licht van in de Bierkaai van Hulst tijdens een eerdere verrassingsactie van Máscura. © Camile Schelstraete

'Kaartjes voor iedereen die ziek is’

VideoHULST - Nu alle aandacht uitgaat naar coronapatiënten, lijkt het wel alsof andere ernstig, chronisch, langdurig of terminaal zieken een beetje worden vergeten. Stichting Máscura wil ook hen een hart onder de riem steken met een kaartjesactie. Iedereen kan iemand opgeven die een kaartje verdient en iedereen kan een kaartje sturen.

Máscura, actief in heel Zeeuws-Vlaanderen, verrast al negen jaar ernstig, langdurig of chronisch zieken van alle leeftijden met een unieke beterschapswens en vervult laatste wensen van terminaal zieken. Wat begon met kaartjes aan zieken, werden persoonlijke videoboodschappen van BN’ers aan zieken tot complete dagjes vol verrassingen. Door de coronamaatregelen ligt nu ook het werk van Máscura stil, bezoekjes zijn immers niet meer mogelijk.

Een lichtpuntje

,,We mogen mensen die ernstig ziek zijn niet vergeten", zegt verrassingsmanager Marc van Dorsselaer. ,,Er is veel leed. Naast de eenzaamheid van geen bezoek mogen ontvangen in het ziekenhuis, zijn ook veel behandelingen voorlopig opgeschort, waardoor er veel onzekerheid is, extra pijn en verdriet. Die mensen kunnen wel een lichtpuntje gebruiken. In deze tijd zijn er veel mensen die heel graag iets voor iemand willen doen en wij willen hen online bij elkaar brengen.”

De deur niet uit

Via www.verraseenzieke.nl kan iedereen een zieke aanmelden. Mensen die graag kaartjes willen sturen, kunnen op de site kijken wie ze graag willen ontvangen. Van Dorsselaer: ,,Je kunt kiezen uit online kaartjes, dus je hoeft er zelfs de deur niet voor uit. De kaarten worden altijd verstuurd naar de aanvrager, niet rechtstreeks naar de zieke. De aanvrager kan de zieke dan zelf verrassen met hopelijk een mand aan kaartjes.”