Volledig scherm
Lisanne Adam © Lisanne Adam

Juriste uit Zaamslag in verdedigingsteam van Wikileaks-oprichter Julian Assange

MELBOURNE - De grondrechten van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks die dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, worden met voeten getreden. Dat vindt de uit Zaamslag afkomstige juriste Lisanne Adam (28). Ze woont in Melbourne en maakt daar deel uit van het verdedigingsteam van Assange.

Eigenlijk wilde Adam na haar eindexamen aan het toenmalige Zeldenrust College in Terneuzen naar de dansacademie in Tilburg. maar het werd een rechtenstudie in Amsterdam. Dat klinkt niet als een roeping maar, zegt ze: ,,Ik heb altijd een passie gehad voor rechtvaardigheid.”

Die passie bepaalt haar keuzes. Een baan als advocate ondernemingsrecht in het Australische Sydney verruilde ze voor promotieonderzoek aan de universiteit van Melbourne. Daar bestudeert gerechtelijke dwalingen en met name valse bekentenissen. Een logisch vervolg op haar activiteiten in Sydney, waar ze meewerkte aan het Not Guilty-project van de uit Maastricht afkomstige Celine van Golde.

,,Ik kom op voor mensen die niet voor zichzelf kunnen opstaan", legt Adam uit. ,,Als je ziet wat er in Amerika gebeurt en in andere landen dreigt, dan is nader onderzoek hard nodig."

Ze wil hoe dan ook voorkomen dat Assange, die na een verblijf van bijna zeven jaar in de ambassade van Ecuador nu gevangen zit in Londen, wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. ,,Ecuador heeft zijn persoonlijke eigendommen, waaronder zijn juridische verdedigingsstrategie, overgedragen aan Amerika. Dat is in strijd met alle grondrechten. Omdat Amerika erbij betrokken is, lijkt alles te kunnen. Dit is niet een zaak tegen één man. Het is een zaak over persvrijheid, over het gebruik van bronnen. Dit gaat over alles waar ik voor sta."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement