Joyce Vermue is de nieuwe burgemeester van Zundert.
Volledig scherm
Joyce Vermue is de nieuwe burgemeester van Zundert. © Gemeente Zundert

Joyce Vermue (33) uit IJzendijke wordt jongste burgemeester van Nederland

UpdateZUNDERT - Zundert draagt Joyce Vermue uit IJzendijke voor als nieuwe burgemeester van de Brabantse gemeente. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens een speciale raadsvergadering. Zij wordt met haar 33 jaar de jongste burgemeester van Nederland.

Vermue (PvdA) was één van de tien kandidaten die reageerden op een vacature die was ontstaan nadat burgemeester Leny Poppe-de Looff (eveneens een Zeeuwse en oud-wethouder in Vlissingen) in september had aangegeven niet nog eens een termijn beschikbaar te zijn als eerste burger.

Na een procedure die enkele maanden in beslag nam, kwam Vermue, die de nodige bestuurlijke ervaring opdeed als Tweede Kamerlid, als meest geschikte kandidaat uit de bus. Zij wordt dan ook aanbevolen aan minister Kajsa Ollengren van Binnenlandse Zaken. Zij bereidt vervolgens een Koninklijk Besluit voor waar koning Willem-Alexander zijn handtekening onder moet zetten.

Als alle formaliteiten zijn afgerond kan de nieuwe burgemeester conform de huidige planning op 3 juli in Zundert worden geïnstalleerd.

Vermue is sinds juli 2017 werkzaam als strategisch adviseur en teamleider Beleid & Kwaliteit bij de ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen. Daarvoor is zij 1,5 jaar lid geweest van de Tweede Kamer voor de PvdA. De meeste werkervaring heeft zij als manager Beleids- en Bedrijfsvoering en directielid bij de Stichting Maatschappelijk Werk Zeeuws-Vlaanderen.

  1. De Belgen mogen wel naar ons, maar wij niet naar België. Is dat geen discriminatie?
    PREMIUM
    COLUMN MAIKEL HARTE

    De Belgen mogen wel naar ons, maar wij niet naar België. Is dat geen discrimina­tie?

    Je kan je toch geen leukere buren voorstellen dan de Belgen: saai wordt het nooit. Mochten de Belgen afgelopen weekend ineens komen winkelen: niemand die er vooraf in Nederland vanaf wist. De horeca en winkels in de grensgemeenten waren er blij mee, maar een gedegen beleid en communicatie kan je het niet noemen. Het meest bizarre is natuurlijk dat de Belgen wel weer naar ons mogen komen, maar wij niet naar België. Het is nog niet eens toegestaan om ‘over Antwerpen’ naar de rest van Nederland te reizen. Een gezin uit Hulst werd door een zogenoemde vliegende grenspatrouille gewoon teruggestuurd.