Volledig scherm
Speeltoestel in aanbouw vlakbij brasserie Westbeer, gemaakt van onderdelen van een windturbine. © Peter Nicolai

Is er een windmolen uit de lucht gevallen?

TERNEUZEN - De Veerhaven moet de trekker van Terneuzen worden. De reacties van passanten op de vele werken zijn vrij positief, 'maar een boulevard als in Vlissingen wordt het nooit'.

Weer om eens lekker buiten te lopen is het maandagmiddag niet. Toch wagen zich nog redelijk wat mensen aan een wandeling langs de Veerhaven in Terneuzen, het merendeel met een hond. Ze komen er allemaal vrijwel elke dag en volgen de werkzaamheden op de voet.

'Weer eens wat anders'

Een groot speeltoestel is in aanbouw bij brasserie Westbeer. "Is er een windmolen uit de lucht gevallen?", merkt een op de Scheldedijk lopende Terneuzenaar gekscherend op. Hij zit er niet eens ver naast. Het speeltoestel is inderdaad opgebouwd uit delen van een windmolen. De Terneuzenaar -'een naam is toch niet nodig'- vindt het wel aardig. "Het is weer eens wat anders."

Bertha Kaasschieter is met haar hond in de auto naar de Veerhaven gekomen. Ze woont vlakbij in het Schuttershof in Terneuzen. De passerende schepen zijn voor haar dé attractie van de Veerhaven én dat ze haar hond los kan laten lopen. "Het is nog niet af, maar het oogt al beter." Ze uit één grote wens, dat ze er met haar hond mag blijven komen. "Het zou zonde zijn als dat niet meer zou mogen."

Mooier van voorheen

Binnenstadbewoonster Liesbeth de Nijs vertelt eerlijk dat het van haar allemaal niet hoeft. Als het dan toch moet, had ze graag gezien dat er warmere materialen waren gebruikt. Meer hout bijvoorbeeld. "Maar", erkent ze, "het gaat er mooier uitzien, bussen vol Belgen komen ook al hier, maar het wordt nooit een boulevard als in Vlissingen."

Twee vrouwen, ook uit de Terneuzense binnenstad, kijken al uit naar de zomer, als ook het stadsstrandje is opgespoten. "Het was afgelopen zomer al druk." Of het windmolenspeeltoestel zo'n goed idee is, weten ze niet. "Even afwachten tot het klaar is."

Chiquer

Het positiefst zijn twee niet-Terneuzenaren, Dany Van Vlierberghe die al jaren met een bootje in de jachthaven ligt en Eelco van Dorsselaer uit Hulst die in Terneuzen werkt. "Vanuit de Nieuwstraat richting Westbeer ziet het er chiquer uit", oordeelt Eelco. Dany vindt Terneuzen sowieso erop vooruitgegaan de laatste jaren, "Nu de haven zelf nog. Daar is onderhoud hard nodig."