Volledig scherm
© ANP

Inwoners Sluis zitten niet te wachten op andere zorgverzekeraar

POLLSLUIS - Nergens in Nederland zijn mensen zo trouw aan hun zorgverzekeraar als in de gemeente Sluis. Eind vorig jaar stapte slechts 2,6 procent van de inwoners over naar een ander concern.

Iedereen heeft tot en met 31 december de mogelijkheid om te wisselen van zorgverzekeraar. Vorig jaar deden dat 1,2 miljoen mensen, zo blijkt uit onderzoek van zorgdatabureau Vektis. Sinds 2013 is dat aantal niet zo hoog geweest.

Ranglijst

De meeste Zeeuwen zijn opvallend trouw aan hun verzekeraar. Dat geldt helemaal voor Zeeuws-Vlaanderen. Sluis voert de landelijke ranglijst aan met 2,6 procent, ruim voor Ameland (3,1 procent). Hulst is de nationale nummer 3, met 3,2 procent overstappers. Ook Terneuzen is in de hoogste regionen terug te vinden, met 3,6 procent.

Poll

Ik blijf mijn zorgverzekeraar trouw

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
738 stemmen

Het landelijk gemiddelde lag in 2018 op 7 procent. Alle Zeeuwse gemeenten zitten daar ruim onder. Tholen (5,8 procent), Reimerswaal (5,1 procent) en Kapelle (5,1 procent) kennen nog de meeste overstappers. In de rest van Zeeland varieert dat van 4,1 tot 4,9 procent.

Urk

De gemeente met de meeste overstappers was Urk, waar bijna een kwart van zorgverzekeraar wisselde. Dat komt vooral doordat een populaire collectieve verzekering stopte. Ook in de top-3 staan Zwolle en Lelystad, waar een nieuwe aanbieder van de gemeentepolis kwam.

CZ is als verzekeraar nog altijd dominant in het zuiden van Nederland. In Zeeland is het concern in bijna alle gemeenten de grootste. Enige uitzondering is de gemeente Tholen, waar CZ het moet afleggen tegen VGZ.

De verzekeraars hebben de afgelopen dagen hun premies voor 2020 bekendgemaakt. Dat is het startsein voor het nieuwe overstapseizoen.