Volledig scherm
Vanaf april wordt er maandelijks een spreekuur gehouden in de gemeente Sluis, waarbij inwoners in gesprek kunnen met raadsleden. © illustratie

Inwoners Sluis kunnen op spreekuur bij raadsleden

SLUIS - Inwoners van Sluis kunnen met hun vragen en ideeën op een vast moment terecht bij raadsleden: vanaf april wordt er maandelijks een spreekuur gehouden. 

Het is de eerste stap van een beleidsplan dat de gemeente Sluis opstelt, om inwoners te laten meedenken- en praten. Inwoners worden al op verschillende manieren betrokken, maar dat gaat meestal om eenmalige of tijdelijke projecten en plannen. 

Er komt meer aandacht voor het werven en ondersteunen van vrijwilligers, onder meer door het organiseren van trainingen. Ook burgerinitiatieven, waarbij inwoners zelf met een idee komen, worden aangemoedigd. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld helpen met procedures en er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een budget.  Komende maanden wordt er gekeken hoe de burgerparticipatie er precies uit moet zien. Er wordt ook overlegd met onder meer stads- en dorpsraden en adviesraad RMDO. Het beleidsplan wordt in december aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Wensen

Het initiatief voor het spreekuur komt van D&T. De fractie stelde in juni vorig jaar een spreekuur voor burgers voor, waarbij ze op informele wijze hun wensen, ideeën en gedachten kunnen bespreken met raadsleden.  Het spreekuur is niet bedoeld voor klachten over losliggende stoeptegels of kapotte lantaarnpalen. Hoe dat in de praktijk gaat, is afwachten.  ,,We gaan het gewoon proberen", zegt wethouder Chris van de Vijver. ,,Door het te doen en te ervaren, weet je wat je er mee opschiet.” Het spreekuur is iedere maand om 19.30 uur. De Sluise gemeenteraad beslist over twee weken op welke dag het wordt gehouden. Na een half jaar is er een evaluatie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement