Inwoners komen in actie: ‘Bizar hoeveel zwerfvuil er rond Vlake ligt’

VLAKE - De elf gezinnen die in het kleinste plaatsje van Reimerswaal wonen, hebben er zelf part noch deel aan, maar worden er wel elke dag met een ‘bizarre’ hoeveelheid zwerfvuil geconfronteerd. Zaterdag komen ze in actie en gaan ze de troep te lijf.

Volledig scherm
Een spoor van afval op de dijk langs de Kanaalweg bij Vlake. © Ernst Filius

Nu het gras weer gaat groeien, wordt het al een beetje minder zichtbaar. ,,Maar als je goed kijkt, zie je echt overal afval liggen in de berm van de Kanaalweg", zegt Ernst Filius uit Vlake. ,,Persoonlijk erger ik me al heel lang aan de troep. Maar ik ben ook geen gekke henkie dat ik alles in m'n eentje ga opruimen.” Filius besloot zijn irritaties te delen op de buurtapp van Vlake, met als resultaat dat er zaterdag een grote opruimactie gepland staat.

De sloten en bermen rond de huizen zijn al opgeruimd, vandaar dat de Vlakenaren zich zaterdag vooral richten op de route tussen de woonkern en de Vlakebrug. ,,Ik denk dat we op dat stuk zeker acht vuilniszakken kunnen vullen", zegt Filius. Opvallend is volgens hem de grote hoeveelheid koffiebekertjes. Het kan bijna niet anders dan dat vaste weggebruikers van de drukke Kanaalweg die achteloos uit het raam gooien. Onbegrijpelijk, vindt Filius.

Ook aan de andere kant van de dijk is het één grote zooi. ,,Dat is afval wat uit het Kanaal komt waaien. Daar gaan we misschien nog een keer een aparte actie voor houden om dat op te ruimen.” Filius denkt dat de opruimactie de saamhorigheid ten goede komt, al zit het met de gemeenschapzin wel snor op Vlake. ,,Met de bewonersgroep organiseren we van alles, van barbecue tot nieuwjaarsreceptie en het zoeken van paaseitjes. En sinds kort is er ook een aanschuifmaaltijd in de Sequoiahof.”

Wie de Vlakenaren wil helpen, is zaterdag om 9.30 uur welkom bij Reeweg 1. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement