Volledig scherm
Zonnepark bij Emmeloord. © Foto Freddy Schinkel

Inwoners hebben veel vragen over zonnepark bij IJzendijke

IJZENDIJKE - De mogelijke aanleg van een zonnepark bij IJzendijke, ten zuiden van de Isabellaweg bij de Schorredijk, roept nogal wat vragen op.

Lightsource BP, wereldwijd ontwikkelaar van zonneparken, presenteerde het plan deze week in Het Mauritshof in IJzendijke. Zo'n vijftig omwonenden, met name landbouwers, kwamen kijken. Een aantal was vooral kritisch over de gevolgen voor de kwaliteit van de grond. ,,Als de panelen weg zijn, kun je er nog jaren niks mee", zei één van hen.

,,Wij plaatsen de panelen vrij hoog", reageerde planoloog Freek van Tongeren van Lightsource BP, ,,zodat bijvoorbeeld beweiding door schapen mogelijk is. Onze ervaring in Engeland leert dat de grondkwaliteit er niet onder lijdt.” Het perceel bij IJzendijke van 130 hectare wordt ook niet volledig bedekt, maar voor 50 à 60 procent.

De gemeente Sluis moet nog een zonneparkbeleid vaststellen. De komst van het IJzendijkse park dat 41.864 huishoudens van stroom zal kunnen voorzien, hangt daar vanaf. Een hectare zonnepanelen kan de grondeigenaar 3000 tot 7000 euro per jaar opleveren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement