Volledig scherm
© ThinkStock

Instaptarief lange buslijnen gaat omhoog

TERNEUZEN - Het instaptarief voor nog twee lange buslijnen in Zeeland gaat zeer waarschijnlijk per 1 januari omhoog om misbruik te voorkomen.

Openbaar vervoerder Connexxion zal dit voorstellen in het tarievenplan voor 2017. Het gewone instaptarief is nu vier euro. Als een reiziger incheckt, wordt dat van zijn saldo op zijn OV-chipkaart afgeschreven. Checkt hij vervolgens bij het uitstappen uit, dan wordt de ritprijs verrekend met dit instaptarief.

Op lange lijnen kan de ritprijs hoger zijn dan het instaptarief. Het kan dan voor een reiziger voordeliger zijn niet uit te checken. Neem bijvoorbeeld lijn 20 Hulst-Terneuzen-Goes. Wie van Terneuzen naar Goes rijdt, moet ruim zes euro betalen. Niet uitchecken levert dan bij een instaptarief van vier euro een voordeel van twee euro op.

Om dit misbruik te voorkomen, is het instaptarief op de lijnen 19 (Hulst-Antwerpen-Breda) en 395 (Zierikzee-Rotterdam/Zuidplein) mei dit jaar al verhoogd van vier naar tien euro. Dat zal vanaf 1 januari ook gebeuren op de lijnen 20 (Hulst-Terneuzen-Goes) en 50 (Terneuzen-Middelburg).

Het Zeeuwse openbaar vervoer-overlegplatform OPOV heeft eerder dit jaar ingestemd met deze maatregel.