Volledig scherm
© Peter Nicolai

Indrukwekkende herdenking bij monument

PHILIPPINE - Een kleine honderd mensen - onder wie een aantal oorlogsveteranen - herdachten vrijdagavond op een boerderij net buiten Phillippine de omgekomen drie bemanningsleden van een Engelse Blenheim-bommenwerper, die op 12 augustus 1941 door Duitsers werd neergeschoten.

Er kwam ook een Philippinenaar bij om het leven: de jonge Edmond de Decker. De herdenking, opgezet door de Vereniging tot behoud van de historie van Philippine, vond plaats bij het herdenkingsmonument, dat vijf jaar geleden werd geplaatst op initiatief van Peter Lewis, zoon van het omgekomen bemanningslid G.I. Lewis. Jos de Putter van de Philippiense heemkundigen en burgemeester Jan Lonink spraken een gedenkwoord uit, the Last Post werd geblazen en muziekvereniging St. Cecilia speelde het Engelse volkslied. Na twee indrukwekkende minuten stilte vlogen - als eerbetoon -vier antieke oorlogsvliegtuigen in formatie verschillende malen over. Daarna werden in gemeenschapscentrum De Kaaie verschillende documentaires over de oorlog getoond.

Een kleine honderd mensen - onder wie een aantal oorlogsveteranen - herdachten vrijdagavond op een boerderij net buiten Philippine de omgekomen drie bemanningsleden van een Engelse Blenheim-bommenwerper, die op 12 augustus 1941 door Duitsers werd neergeschoten: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/indrukwekkende-herdenking-bij-monument-1.6261899