Volledig scherm
Nicolle van der Mee uit Hulst aan haar werktafel. © Camile Schelstraete

Hulsterse Nicolle van der Mee maakt prentenboek over eigen kleinkinderen

HULST  - "Ik ben altijd al met mijn handen bezig. Eerst deed ik aan breien en haken, maar al snel was heel de familie voorzien van sjaals." Nicolle van der Mee (64) uit Hulst besluit daarom tekeningen te maken van het leven van haar vier jongste kleinkinderen. Ze heeft de aquarellen gebundeld in prentenboeken. De afgelopen drie weken tekende ze 25 bladzijden. In totaal heeft ze 200 tekeningen en verhalen. 

"Ik tekende altijd al graag. Toen ik op school zat, maakte ik spotprenten. Later, als docent op het Reynaertcollege, deed ik tijdens vergaderingen aan doodling; gedachteloos krabbelen op papier. Dat vonden niet alle mensen in de vergadering leuk." Nee, dan haar kleinkinderen. Die smullen van de tekeningen en verhalen die Nicolle over hen maakt. Ze slaat een prentenboek open. De tekening uit 2013 is van de zwangere Jorien. Op de volgende bladzijdes: een echo en een tekening van wanneer Jorien haar baby voor het eerst voelde. En een soort Tour-voorspelling. "We pronostieken altijd de naam en geboortedatum. Niemand voorspelde dat hij Tom zou heten." 

Ogen open

Quote

Een prenten­boek over je eigen leven, dat heeft niemand

Nicolle van der Mee

Oma Nicolle tekent daarna de eerste stappen in Toms leven. Zoals het bezoek aan de fotograaf, waar een pasfoto gemaakt moet worden. "Een kind van twee weken opent zijn ogen niet op commando. Jorien moest hem boven het hoofd houden en heel snel laten zakken, zodat hij zou schrikken en zijn ogen zou openen. Tom kotste alles onder."

De PZC nieuwsapp, download ‘m gratis!
Altijd het laatste nieuws op je smartphone. Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Ook de kleinkinderen die daarna kwamen, Daan en Mart, zijn in aquarel vereeuwigd. Sinterklaas, Carnaval, vakanties, 'hosternokke waterpokken': het komt allemaal aan bod en zorgt voor veel vrolijkheid bij oma aan tafel. "Als we door de boeken bladeren, zitten ze echt te genieten. Een prentenboek over je eigen leven, dat heeft niemand." 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement