Controle aan de grens.
Volledig scherm
Controle aan de grens. © Peter van Trijen / pix4profs

Hulster apotheker weggestuurd bij Belgische grens, welke ervaringen heeft u?

HULST - Hulster apotheker Nuth Le wilde vanochtend, zoals hij gewend is, vanuit zijn woonplaats Roosendaal over de kortste weg via Belgisch grondgebied naar zijn werk rijden. De Belgische politie stuurde hem tot zijn verbijstering terug, waarna hij via de Westerscheldetunnel naar Hulst moest. Het kostte hem een uur extra reistijd.

Sinds België 13 maart de grenzen voor niet-essentieel verkeer heeft gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, is het de eerste keer dat hem dit is overkomen. ,,Ik heb nog wel een speciaal vignet voor grensarbeiders met een stempel van apotheek Zoetevaart in Hulst en met mijn eigen handtekening, omdat ik eigenaar van de apotheek ben. Toch werd ik geweigerd.”

Touwtjes strakker aangetrokken

Het gebeurde bij de grensovergang in de A4 tussen Bergen op Zoom en Antwerpen. Nuth Le is daar de afgelopen weken vaker gecontroleerd, waarna hij steeds mocht doorrijden. België heeft de touwtjes strakker aangetrokken, is zijn stellige indruk. Op de grens stond vanochtend ook meer Belgische politie dan gebruikelijk. Nuth Le telde er zes agenten die onvermurwbaar bleken. 

Hulster burgemeester Jan-Frans Mulder heeft de kwestie vandaag direct opgepakt en contact gezocht met apotheker Nuth Le en met Filip D’havé, Vlaams afgevaardigde in Nederland. De laatste heeft toegezegd dat hij ervoor zal zorgen dat de instructies beter worden nageleefd. Mulder is daar blij mee. ,,Zeker in deze tijd moeten we de verhoudingen over en weer op orde houden.”

Wat zijn uw ervaringen met het passeren van de Belgisch-Nederlandse grens als grensarbeider? Laat het de redactie weten via web@pzc.nl.