ARCHIEFFOTO ter illustratie
Volledig scherm
ARCHIEFFOTO ter illustratie © Camile Schelstraete

Hulst pakt met Vlaamse buren het fietsen in groepen aan

HULST - De gemeente Hulst wil met de Vlaamse buurgemeenten een einde maken aan groepjes wielertoeristen die de voorschriften tegen verspreiding van het coronavirus aan hun laars lappen. Burgemeester Jan-Frans Mulder heeft met zijn collega’s van Stekene, Sint Gillis-Waas en Beveren hierover afspraken gemaakt.

Officieel mag België dan de grens met Nederland hebben gesloten, het weerhield een aantal Vlamingen er afgelopen weekend niet van om in groepen door Oost-Zeeuws-Vlaanderen te rijden op hun koersfiets. Ze gebruiken smokkelpaadjes om de grens over te komen. Bovendien werd zondag ook minder gecontroleerd aan de grens door de Belgische politie.

Oude smokkelroutes

Overigens fietsen niet alleen Belgische wielertoeristen door de streek. Bij de gemeente Hulst kwamen ook meldingen binnen van Nederlanders die zich hun zondagse rondje fietsen in groepsverband niet lieten ontzeggen ondanks alle oproepen om dit niet te doen. ,,Dit is natuurlijk niet de bedoeling”, zegt Mulder. In België is het sowieso verboden om in groepsverband te fietsen. ,,Dan denken de Vlamingen misschien, in Nederland mag het wel. Daar hebben ze geen regels, maar zo is het niet.” Dat Belgen de grens over kunnen steken is volgens Mulder niet zo heel verwonderlijk: ,,Op zondag wordt er minder gecontroleerd en er zijn best wat van die oude smokkelroutes die weer ontdekt worden.”

Met zijn collega’s van drie Belgische gemeenten wil hij nu de boodschap luid en duidelijk verspreiden, zegt burgemeester Mulder: ,,Wees verstandig, doe het niet.” Vanuit andere delen van Zeeuws-Vlaanderen heeft Mulder geen geluiden gehoord over groepen fietsers. ,,Maar dat snap ik wel, er zijn hier in de gemeente Hulst op zondag altijd al veel groepen wielrenners en mountainbikers.”