3M fabriek in Zwijndrecht bij Antwerpen
Volledig scherm
PREMIUM
3M fabriek in Zwijndrecht bij Antwerpen © BELGA

Hulst heeft geen zorgen over kankerverwekkende PFAS-vervuiling uit Antwerpen: ‘Hier is alles schoon’

HULST - De gemeente Hulst maakt zich geen zorgen om de PFAS-vervuiling die in en om Antwerpen tot veel onrust heeft geleid. In 2019 zijn bij metingen slechts hele lage gehaltes PFAS aangetroffen. ,,Dit wordt als ‘normaal’ beoordeeld. Of in de volksmond: Ons buitengebied is schoon voor wat PFAS betreft”, stelt de gemeente Hulst.

  1. Ook in de Schelde te veel PFOS, maar hoe vuil is het water nu echt? “Meer vis dan vroeger, maar je eet die maar beter niet”
    PREMIUM
    Antwerpen

    Ook in de Schelde te veel PFOS, maar hoe vuil is het water nu echt? “Meer vis dan vroeger, maar je eet die maar beter niet”

    Ook in de Schelde wordt de norm voor PFOS overschreden. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zijn er 26 bedrijven die water in de Schelde lozen dat PFAS bevat, de verzamelnaam van de chemicaliën waartoe PFOS behoort. Essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, weerlegt dat en betreurt “ten zeerste de foutieve informatie die hierover is verspreid”. PFOS of niet: hoe vuil is de Schelde nu echt? “Als je iedere dag vis uit de Schelde zou eten, zou je gezondheidsproblemen kunnen krijgen, vooral op hormonaal vlak.”