Volledig scherm
Ondertekenaars hulpovereenkomst genieten voor officieel moment van uitzicht over de Westerschelde vanaf het Terneuzense stadhuis. © Harmen Van Der Werf

Hulp in Zeeuws-Vlaanderen ook boven de 18 verzekerd, convenant getekend

TERNEUZEN - Jongeren die hulp nodig hebben, dreigen na hun achttiende tussen wal en schip te vallen. Een donderdag in Terneuzen getekende overeenkomst moet dat voorkomen.

Achttienjarigen zijn voor de wet volwassen en dat betekent nogal wat veranderingen. ,,We kennen voorbeelden van jongeren in de jeugdhulpverlening die in een instelling verblijven en met achttien jaar daar weg moeten", schetste wethouder Paula Stoker één van de vraagstukken. ,,Soms is er dan niet meteen een vervolgplek beschikbaar. Bij jongeren zorgt dit voor veel onzekerheid en stress.”

Privacy

Een voorwaarde om de hulpverlening ook dan goed te regelen is dat de betrokken instanties de informatie over de jongeren kunnen uitwisselen. Nieuwe privacywetgeving,  vervat in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), maakt dat lastig. De overeenkomst die in Terneuzen door ruim twintig organisaties - van Emergis, 't Gors, Juvent, Prokino, Tragel tot Scalda - is onderschreven, is daar het Zeeuws-Vlaamse antwoord op.

,,En dat is best bijzonder”, stelde projectleider Peter Verploeg. ,,Ik heb hier elders in Nederland nog weinig of niets over gehoord.” De overeenkomst borduurt voort op wat in 2013 in Zeeuws-Vlaanderen al in gang gezet, een intensieve samenwerking tussen gemeenten en hulpinstellingen in het multi casus overleg (mco). Zij komen geregeld samen om jongeren met problemen te bespreken en kennis met elkaar te delen. 

Dat werkt goed, aldus Verploeg. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat dit voortgang kan vinden. De privacy-overeenkomst vormt de basis, zei wethouder Stoker, om ‘passende ondersteuning te blijven bieden’.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement