Volledig scherm
© stock.xchng

Honderden vrijwilligers op pad voor mantelzorgers

OOSTBURG - Honderden mantelzorgers werden thuis verrast. Vrijwilligers deelden in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten donderdag presentjes uit, voor dat ene steuntje in de rug. 'Hulp vragen is een teken van kracht.' Dat is de spreuk die op alle vierhonderd cadeautjes staat, die 's ochtends vroeg klaarliggen in het kantoor van Porthos Sluis in Oostburg. Dertig vrijwilligers uit de gemeente Sluis laden de berg pakketjes met sap, droge worst, nootjes en chocolade in de vorm van de Oostburgse vuurtoren in de auto of fietstas.

Ze rijden door heel de gemeente om de mensen te verrassen die altijd voor een ander zorgen. Ook wethouder Jack Werkman doet mee. "Dit is een stukje waardering voor het werk dat deze mensen het hele jaar doen", zegt hij tegen de vrijwilligers. "En helemaal mooi dat jullie dit als vrijwilliger doen."

Met zorg uitgezocht

Het presentje én de spreuk zijn met zorg uitgezocht, vertelt vrijwilliger Noor Janssen. Want om hulp vragen als je voor iemand zorgt van wie je houdt, is niet makkelijk. "Mantelzorgers cijferen zichzelf weg, omdat je mantelzorgen uit liefde doet", legt ze uit. "Veel mensen voelen zich geen mantelzorger, maar als je het uit liefde doet, dan bén je juist mantelzorger. Anders ben je een vrijwilliger."

Noor is zelf ook mantelzorger geweest en is sinds zes jaar betrokken bij de hulp en activiteiten voor mantelzorgers in Sluis. Naast meehelpen met de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg, waarvoor extra handjes welkom zijn, organiseert ze vier keer per jaar een gespreksgroep met een thema. Ook is er om de zes weken een inloopspreekuur. Noor praat met mantelzorgers over hoe het met hén gaat. Daar is behoefte aan, merkt ze. "Een persoon verandert door zijn of haar ziekte. De mantelzorger komt daardoor in een rouwproces. Dat is dubbel zwaar."

Geen kleinigheid

Het is dan ook geen kleinigheid: je bent mantelzorger als je minimaal drie maanden en voor minimaal zes uur per week voor iemand zorgt die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is.

Niet alleen in Sluis maar ook in de gemeenten Hulst en Terneuzen gingen mantelzorgers via welzijnsorganisaties op pad. In Hulst brachten 46 vrijwilligers presentjes van Hulst voor Elkaar rond aan 700 vrijwilligers. Via Aan-Z in Terneuzen doorkruisten 26 vrijwilligers de gemeente om 295 mantelzorgers te verrassen. Aan-Z werkt grensoverschrijdend, in België kregen daarom nog eens 122 mantelzorgers een presentje.