Volledig scherm
John Smidt 86 uit Axel werd eind oktober 2012 omgebracht. © Camile Schelstraete

Hoger beroep: 24 jaar celstraf voor martelmoord op John Smidt uit Axel

DEN BOSCH - Axelaar Jimmy van der Z. moet 24 jaar de cel in vanwege de moord op plaatsgenoot John Smidt in 2012. Het gerechtshof doet weinig aan de straf die de 38-jarige verdachte eerder van de rechtbank in Middelburg kreeg. Alleen omdat het proces zo lang duurde krijg Van der Z. een jaar minder straf dan de 25 die hij eerder van de rechtbank kreeg.

John Smidt werd op 23 oktober 2012 op gruwelijke wijze vermoord toen hij zijn hondje aan het uitlaten was. Hij werd in Axel mishandeld en achter in de kofferbak van zijn auto gegooid. Daarna werd hij naar Westdorpe gereden, terwijl hij onderweg steeds werd gemarteld. In Westdorpe werd hij met zeventien messteken omgebracht en dumpten de daders hem in een greppel aan de Vissersverkorting. Het hof noemde de moord ‘weerzinwekkend’.

Het gerechtshof kon niets met het gerucht dat niet Van der Z., maar de eveneens voor de moord veroordeelde Georgy J., de fatale messteken zou hebben geplaatst. J. kreeg van de rechtbank 15 jaar cel en ging niet in hoger beroep. J. zou in een gesprek met geestelijk verzorgers in de gevangenis hebben gezegd dat hij de fatale steekbewegingen maakte. Bij het hof ontkende hij dat en zei hij dat Van der Z. stak. Het hof gelooft dat.

Om die uitspraken is veel te doen geweest. Ook de verzorgers moesten voor het hof verschijnen om over de uitspraken van J. te praten. Zij beriepen zich echter op hun verschoningsrecht en zeiden niets inhoudelijks. Terecht, stelde het hof in het arrest opnieuw.

Van der Z. noemde de uitspraak een aanfluiting en kondigde aan in cassatie te gaan. De Hoge Raad zal daardoor ook opnieuw naar het verschoningsrecht van de verzorgers kijken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement