Volledig scherm
Boudewijn- en Van Cauwelaertsluis in Antwerps havengebied. © Ricardo Smit

Haven Antwerpen ligt deels plat

ANTWERPEN - De scheepvaart van en naar de havens achter de sluizen in Antwerpen ligt vandaag, woensdag, stil door acties van het sluispersoneel.

De acties houden verband met een demonstratie van de drie grote Belgische vakbonden tegen de pensioenplannen van de Belgische regering. Sluispersoneel is daarheen. In de pensioenplannen is een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd opgenomen, evenals een minder hoge pensioenopbouw bij werkloosheid.

De normale pensioenleeftijd in België is nu 65 jaar wat zo blijft voor de rustpensioenen die ingaan tot uiterlijk 1 januari 2025. De pensioenleeftijd is 66 jaar voor rustpensioenen die ingaan vanaf 1 februari 2025 en uiterlijk op 1 januari 2030. De pensioenleeftijd is 67 jaar voor rustpensioenen die ingaan op of na 1 februari 2030. België loopt daarmee veel minder hard van stapel met de verhoging van de pensioenleeftijd dan Nederland.

Vanwege de acties onder meer in de Antwerpse haven liggen aan de terminals achter de sluizen en op de Noordzee enkele tientallen schepen stil. De grote containerterminals direct aan de Schelde die toegankelijk zijn zonder sluispassage, worden wel bediend.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement