Volledig scherm
Affiches van de gruwelmoorden © PZC

Gruwelijk: Hoofd ex afhakken, ouders doodslaan en vrouw uithongeren

EMMADORP - Gruwelijk waren ze, de moorden in De Klinge, Kuitaart en Koewacht, een eeuw geleden. Morgen zingt Piet Scheerders erover in Emmadorp.

De Klinge, 1911. Henriëtte Verflieren verbreekt haar relatie met de man die in het Belgische grensdorp bekend staat als De Koefer. Daar is de man, klompenkapper van beroep, niet van gediend. Hij dreigt haar 'de kop af te kappen'. Als Henriëtte en haar twee zussen per kar naar Kieldrecht gaan, springt De Koefer uit het bos.

Met het vlijmscherpe mes dat hij normaal gebruikt om klompen te kappen, hakt hij het hoofd van zijn voormalige vriendin af. De Koefer wordt opgepakt, ontsnapt in 1914 tijdens de chaos van de ontluikende Eerste Wereldoorlog uit zijn Belgische cel en begint een klompenkapperij in Haarlem.

Het is een van de moorden die morgen en vrijdag 25 november centraal staan tijdens de Moordavond in café Het Verdronken Land in Emmadorp.

Doodsbedreigingen
Streekliederen over moorden in Oost-(Zeeuws-)Vlaanderen worden gezongen. Ook over de moord in De Klinge is ooit een lied geschreven. De slachtpartij ligt nog gevoelig bij betrokken families, weet initiatiefnemer Piet Scheerders uit Hulst. "Vijf jaar geleden zongen we dat lied in De Klinge. In de pauze was het hommeles, mensen liepen weg."

Nadat Scheerders de liedtekst in een rubriek in BN DeStem plaatste, kreeg hij zelfs doodsbedreigingen. "Maar ik wil geen oude wonden openrijten. Die moorden horen bij onze volkscultuur." Op de Moordavond worden ook originele foto's en krantenartikelen getoond.

Doodgeslagen met ploegkouter
Bijvoorbeeld van de driedubbele moord op een boerderij in Kuitaart in 1903. Die boerderij heette Meerhof, maar werd in de volksmond al gauw 'Moordhof'. De vermoedelijke dader Salomon (Sam) Koole sloeg zijn ouders dood met een ploegkouter. Scheerders: "Daarna was zijn vrouw aan de beurt. Ze liep rondjes rond de keukentafel, haar man achter haar aan met een mes. Het bloed zat overal."

Vermoedelijk hadden enkele notabelen een dikke vinger in de pap, want berecht werd Koole nooit. "Na zijn derde voorarrest kwam hij vrij. In het archief van Kloosterzande is er vrijwel niets over te vinden. Alsof iemand het heeft laten verdwijnen..."

Uithongeren en ophangen
Over twee moorden in Koewacht is genoeg te vinden. Met name over heelmeester Jan Baptist de Loeuil, die echtgenote Felicita van Peteghem had uitgehongerd en had opgehangen aan de balken van de zolder. Daar mishandelde De Loeuil haar. De Koewachtse heelmeester was de laatste persoon die in Middelburg ter dood veroordeeld werd, in 1849. Wanneer Felicita stierf? 4 november 1848. Inderdaad, morgen op de kop af 168 jaar geleden...

Er zijn nog enkele kaarten (5 euro) voor morgen, tickets voor 25 november via 0114-635633. Aanvang 19.30 uur.