Volledig scherm
© Thinkstock

Grote West-Zeeuws-Vlaamse fotocollectie van ‘meester Cornelis’ herontdekt

OOSTBURG -  Het gemeentearchief van Sluis is een bijzondere collectie rijker.  Honderden streekfoto's en dia's van Jerome Charles Cornelis, oftewel ‘meester Cornelis’, zijn herontdekt.

Jerome Charles Cornelis (1895-1978) is een bekende naam in West-Zeeuws-Vlaanderen. Cornelis was mede-oprichter van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen in 1961. Ook was hij van 1922 tot 1960 hoofdonderwijzer van de school in IJzendijke, waar hij bekend stond als  ‘meester Cornelis’. De heemkundige schreef daarnaast verschillende boeken en publicaties over de streek, over onder meer de kerken van Hoofdplaat en IJzendijke en ‘Ons eigen landje’, een geïllustreerde beschrijving van het Land van Cadzand (1943).

Tijdsbeeld

Cornelis maakte ook veel foto's in West-Zeeuws-Vlaanderen. Zijn familie vond onlangs een collectie van honderden dia's en foto's terug. Die zijn nooit eerder gepubliceerd of vertoond. ,,De foto's zijn hoofdzakelijk gemaakt in de jaren vijftig en zestig", zegt secretaris André Bauwens van de Heemkundige Kring. ,,Dat geeft een goed tijdsbeeld van de streek, hij laat daarmee een document achter.”  Op aanraden van de Heemkundige Kring heeft de familie van Cornelis de omvangrijke collectie daarom overgedragen aan het gemeentearchief van Sluis.

Een deel van de fotocollectie is dinsdagavond te zien tijdens een lezing. Joop de Smet, de kleinzoon van Cornelis, vertelt dan over de betrokkenheid van zijn opa bij de streek. De lezing, ook voor niet-leden van de Heemkundige Kring, wordt gehouden in de aula van het Zwin College in Oostburg. Aanvang is 20.00 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Voorronde NK biertappen in Sint Jansteen is als de Formule 1
    PREMIUM

    Voorronde NK biertappen in Sint Jansteen is als de Formule 1

    SINT JANSTEEN - Als je twintig jaar een café hebt, wil dat nog niet altijd zeggen dat je een mooie pint bier kunt tappen. Daniella de Kind (50) van café Lazarus in Sint Jansteen gooide dinsdag in haar eigen kroeg alles in de strijd bij de voorronde van het NK biertappen, net als negentien andere toptappers uit Zeeland gingen voor een landelijke finaleplaats. Die is voor Prosper Minnaert van eetcafé Desafinado in Middelburg.