Volledig scherm
Hulpdiensten aan de wal oefenden met het evacueren en registreren van de grote groep mensen. © Martijn de Koning

Grote oefening op veerboot in haven van Zeebrugge

ZEEBRUGGE - Vijfhonderd mensen waren betrokken en de voorbereidingen duurden twee jaar: de internationale reddingsoefening, dinsdag en woensdag op de Noordzee en in de haven van Zeebrugge, was er één die maar eens in jaren plaatsvindt.

Spil in de oefening was de 161 meter lange veerboot Oscar Wilde van Irish Ferries. Daar kunnen vijftienhonderd mensen op. Voor de oefening bleef het bij 150 passagiers, die allemaal een eigen rol speelden.

Brand op zee

De operatie was grofweg te verdelen in twee delen. De oefening van dinsdag vond plaats op de Noordzee. Daarbij speelden de MIRG-teams van Nederland, België, Frankrijk en Engeland een belangrijke rol. MIRG-teams bestaan uit brandweerlieden en worden ingezet bij brand op zee. Het initiatief voor de vorming van dergelijke teams kwam enkele jaren geleden van de Veiligheidsregio Zeeland. Het Nederlandse MIRG- team bestaat dan ook uit louter Zeeuwse brandweerlieden.

Evacuatie

De oefening ging woensdag verder in de haven van Zeebrugge. Daar legde het schip aan en gingen de passagiers van boord. Hulpdiensten aan de wal oefenden met het evacueren en registreren van de grote groep mensen, en met het verzorgen van de gewonden.

Hoewel West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé sprak van een geslaagde operatie, is het nog te vroeg om echte conclusies te trekken. Dat gebeurt eind november, na een grondige evaluatie.

Een reportage over de reddingsoefening staat in de krant van donderdag

Volledig scherm
De loopbrug van veerboot Oscar Wilde van Irish Ferries. © Martijn de Koning
Volledig scherm
Veerboot Oscar Wilde van Irish Ferries. © Martijn de Koning
Volledig scherm
Veerboot Oscar Wilde van Irish Ferries. © Martijn de Koning