Volledig scherm
De Cadzandseweg in Nieuwvliet. © archieffoto Willem Staat

Groen licht voor bouw huizen in Nieuwvliet

NIEUWVLIET - Bouwbedrijf Buize mag tien woningen bouwen aan de Cadzandseweg in Nieuwvliet. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren van omwonenden tegen komst van de huizen. De tien woningen komen aan de nu nog onbebouwde noordzijde van de weg.

Omwonenden stapten naar de Raad van State. Aan de bezwaren van de meesten van hen kwam de Raad inhoudelijk echter niet toe, omdat de bezwaarmakers niet of te laat hadden gereageerd toen het ontwerpplan bij de gemeente Sluis ter inzage lag. Dat is wel een vereiste om bezwaar te mogen maken bij de Raad van State.

Niet logisch

Het bezwaar dat wél behandeld werd, ging over de vraag of de bouw van de huizen al dan niet in strijd is met provinciaal en gemeentelijk beleid. Bouwen in een dorp in een krimpregio is niet logisch, menen de bezwaarmakers. De Raad van State vindt echter dat de gemeente Sluis heeft aangetoond dat ook in dorpen behoefte is aan nieuwe, kwalitatief goede huizen. De Raad wijst er ook op dat initiatiefnemer Buize een bijdrage levert aan een herstructureringsfonds, waaruit de sloop van oude woningen bekostigd wordt.

Zekerheid

Eigenaar Pascal Buize van het bouwbedrijf is opgelucht. "Dit sleept al jaren voort. Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is." Er zijn door de jaren heen al wat opties genomen op de kavels, geeft Buize aan. "Maar ik kon potentiële kopers geen zekerheid geven. Nu wel: ik kan actief de markt op." Kopers schaffen een kavel aan, waarna ze met Buize in overleg gaan over het ontwerp van het huis. Dat wordt vervolgens door het bedrijf zelf gebouwd.