Graauwse schrijfster en kunstenares maken sieraden van botten, hond Oda helpt mee

VIDEOGRAAUW - Van niets iets maken. Dat doen Corine Kisling en Inge De Belder uit Graauw.  Ze maken bijzondere en duurzame sieraden van rund- of lamsbot. Voor Corine’s hond Oda is een speciale rol weggelegd: de hond helpt mee.

Onder de naam Oda maken schrijfster Corine Kisling en beeldend kunstenares Inge De Belder uit Graauw sinds een jaar sieraden van natuurlijke materialen. ,,De naam lag voor de hand”, zegt Inge.  De Laekense herder van twee jaar oud bracht Corine namelijk op het idee om botten een tweede leven te geven. Oda kreeg van Corine regelmatig een mergpijp om op te bijten. ,,De structuur van haar tanden stond erin en ik vond het jammer dat we dat moesten weggooien. Ik dacht, misschien kunnen we er wat mee doen.”  

Graauws koraal

Inge De Belder (l) en Corine Kisling (r) maken sieraden van duurzame materialen, onder de naam Oda. De Laekense herder van Corine vormde de inspiratie voor het project én ze helpt mee.
Volledig scherm
Inge De Belder (l) en Corine Kisling (r) maken sieraden van duurzame materialen, onder de naam Oda. De Laekense herder van Corine vormde de inspiratie voor het project én ze helpt mee. © Peter Nicolai

Van slager André Biddelo kregen ze lamsbotten voor hun project en de mergpijpen kopen ze. Die worden vervolgens uitgekookt. Corine: ,,Twee keer, of vaker.” Inge, lachend: ,,Met als gevolg veel soep.”  Na het prepareren van het materiaal slaan ze elk een eigen richting in. Corine maakt kettingen, armbanden en oorstekers en gebruikt het bot waar Oda op heeft gekauwd. ,,Ze maakt lijntjes met haar tanden, die je niet na kunt maken met je handen.” 

Vervolgens zaagt ze het bot op maat en verft met natuurlijke producten als uienschillen, walnoot en boerenwormkruid. Die geven allemaal hun eigen kleur af. ,,Zo maken uienschillen geel.” De kleuren worden ondersteund door kleurstoffen uit biologische teelt zoals indigo, wouw en meekrap. ,,Ik gebruik dingen die je in principe zelf kunt kweken.” Het verven is een heel proces, vooral als er meerdere kleuren in één hanger worden gebruikt.

,,De kleur is mijn fascinatie. Ik heb zelf veel ontdekt, geëxperimenteerd en er boeken over gelezen. Ik heb me gebaseerd op wolverven met natuurlijke materialen want er is geen handboek voor het verven van bot.”  Zo vond ze zelf Graauws koraal uit, een combinatie van meekrap en avocadopitten- en schillen. 

Geïnspireerd door China

Quote

De hond maakt lijntjes met haar tanden, die je niet na kunt maken met je handen

Corine Kisling, Oda

De gedetailleerde kettinghangers van Inge worden met de hand beschilderd op Graauws ivoor, het witte bot zonder de tanden van Oda. De beeldend kunstenares werkt normaal met grover materiaal maar gebruikt voor de hangers een fijn Chinees penseel. ,,Ik heb een jaar traditionele schilderkunst gevolgd in China.” De meeste hangers hebben een betekenis. ,,Zo staat de lotus voor zuiverheid en de kraanvogel staat voor gezondheid en een lang leven.”  Inge beschilderde ook hangers met bladgoud, die gekleurd zijn door Corine. Geheel in lijn met de duurzame insteek, zijn de sieraden verpakt in doosjes van eco-karton en zakjes van eco-katoen. 

Oda wint ook buiten Zeeland aan populariteit, er zijn al bestellingen van Hamburg tot Amsterdam. Dit jaar zou er werk verkocht worden tijdens de Kunstroute Graauw, maar die gaat vanwege het coronavirus niet door. Het evenement, dat dit jaar zou stoppen, krijgt volgend jaar wel een doorstart. Een nieuwe groep, waar ook Corine en Inge deel van uitmaken, neemt de organisatie over.  Via kisling.nl zijn de sieraden van Oda ook te zien en te koop.