Volledig scherm
Zonnepark Rilland © Marcelle Davidse

Gemeentebestuur Terneuzen: Zonnepanelen graag, maar niet te veel

TERNEUZEN - De Terneuzense politiek geeft duidelijk de voorkeur aan zonnepanelen op daken in plaats van grootschalige zonneparken.

In het Toetsingskader Zonne-energie schetst Terneuzen hoe ze in de toekomst wil omgaan met zonne-energie. Het college van B en W wil pas in allerlaatste instantie grootschalige zonneparken in het buitengebied toestaan. Duurzaam stroom opwekken ziet Terneuzen het liefst op daken. 

Voorbehoud

Met uitzondering van de PVV is de gehele Terneuzense politiek positief over de zonne-energievisie, zij het in verschillende gradaties. Van Frans Crouwel (50Plus) 'helemaal voor’ tot Rian de Feijter (Top/Gemeentebelangen) ‘voor, met het voorbehoud dat maatwerk mogelijk moet zijn’. 

Niet één fractie is enthousiast over grote zonneparken op Terneuzens grondgebied. ,,Zou het geen mogelijkheid zijn om werken aan de zeeweringen te combineren met zonnepanelen?” opperde Jan Sips (VVD). ,,Een groot deel ligt tenslotte op het zuiden.” Wethouder Ben van Assche beloofde Sips’ idee met het waterschap te bespreken.

Beperkend

Inspreker Risto Louws noemde de richtlijn van Terneuzen te beperkend. Slechts in een deel van de gemeente staat Terneuzen grote parken toe en dan nog onder strikte voorwaarden. Louws sprak de commissie toe, mede als adviseur van zonneparkontwikkelaar Lightsource BP. Hij rekende voor dat Terneuzen moet denken aan 720 hectare aan zonnepanelen, wil de gemeente op een duurzame manier aan elektriciteitsopwekking doen. ,,Van 280 hectare aan daken van woningen en dergelijke is vanwege de ligging en de vorm van de daken zo'n 56 hectare beschikbaar. Bij lange na niet voldoende.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement