Volledig scherm
De zonnetrein op de Panoramaweg bij Breskens. © WACONimages

Geen zonnetrein, wel meer bussen langs de kust

NIEUWVLIET - Het lijkt er niet op dat er komende zomer opnieuw een zonnetrein langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust rijdt. De 'kustbus' - lijn 814 - gaat in juli en augustus daarentegen twee keer zo vaak rijden, zij het tot Sluis en niet tot Knokke.

Stichting Beleef Zeeuws-Vlaanderen liet het zonnetreintje vorig jaar in juli en augustus rijden vanuit Breskens. Het ging om een huurexemplaar, als proef. Het aantal passagiers was niet overweldigend, maar voor een pilot was het project succesvol, vonden de initiatiefnemers. "We zijn ervan overtuigd dat zo'n treintje exploitabel te maken is", zegt Ilse de Smit, coördinator bij de stichting. "Met was aanpassingen zouden we het aantal passagiers zeker omhoog kunnen halen. En daarnaast hebben we vorig jaar na de zomer veel verzoeken gehad van bijvoorbeeld de ouderensoos, sinterklaascomité's en particulieren met de vraag of ze het voertuig konden huren. Maar toen was het al terug naar de eigenaar." 

Zomerbus

Het probleem zit 'm in de aanschafkosten, legt De Smit uit. "Een nieuwe trein kost drie ton. Dat is momenteel niet op te brengen. En een huurexemplaar hebben we voor dit jaar nog niet kunnen vinden." De stichting blijft daar wel naar zoeken. "Mochten we er één op het spoor komen, dan kan het best snel allemaal nog geregeld worden."

Tegenover het verlies van de zonnetrein staat een verdubbeling van het aantal ritten van de zomerbus, lijn 814. Die reed de afgelopen jaren in de zomermaanden elk uur tussen Breskens en Knokke. Dat wordt een halfuursdienst, heeft Connexxion besloten. Wel wordt de eindbestemming Sluis, en gaat de bus niet langer de grens over. "Dat is puur een kostenoverweging", verklaart Wilma Koevermans van Connexxion. "De lijn is succesvol, maar het aantal passagiers tussen Sluis en Knokke is erg laag. We hebben in nauw overleg met de ondernemers besloten om vaker, maar minder ver te rijden."