Volledig scherm
Bezoek aan boerderij van de familie Den Hamer in Zaamslag. © Harmen van der Werf

Gastvrije ontvangst op Zeeuws-Vlaamse boerderijen

ZAAMSLAG/HENGSTDIJK - De deelnemers aan de cursus Zeeuwse boerderijen hebben vandaag, zaterdag, tot slot een bezoek gebracht aan twee oude Zeeuws-Vlaamse boerderijen, aan de Veerstraat in Zaamslag en de Zuiddijk bij Hengstdijk.

Jan en Ina den Hamer stelden hun boerderij in Zaamslag voor het gezelschap, Lieven van der Tas deed dat aan de Zuiddijk. Zij houden hun boerderijen zoveel mogelijk in originele staat. Die in Zaamslag stamt uit 1899, die van Van der Tas kent onder meer een achttiende eeuwse schuur. Beide boerderijen zijn niet meer in gebruik voor de landbouw, al houden beide eigenaren nog wel dieren. Den Hamer heeft schapen die goed van pas komen om de weiden rond de boerderij te onderhouden, Van der Tas heeft onder meer een 'clubje' ezels.

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

De cursus was een initiatief van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), Boerderijenstichting Zeeland en de Stichting Zeeuwse Volksuniversiteit. Achttien mensen namen deel aan de cursus, wat volgens Sandra Dobbelaar van SLZ een mooi aantal is. ,,De deelnemers zijn echt geïnteresseerd. Het was ook de eerste dat wij zo'n cursus in Zeeuws-Vlaanderen hebben gegeven.''

Volledig scherm
Op het erf van boerderij van familie Van den Tas aan de Zuiddijk bij Hengstdijk. © Harmen van der Werf