Optreden van CoffeeVille tijdens festival Vliet
Volledig scherm
Optreden van CoffeeVille tijdens festival Vliet © Camile Schelstraete

Festival Vliet in Terhole poetst imago fanfare op

TERHOLE - Voorzichtig werd het gefluisterd binnen de organisatie. ,,Dit is ons mini-Vestrock." Het had er inderdaad wel wat van weg op festival Vliet aan de Hulsterweg in Terhole.

Het tweedaagse festival wordt gehouden op een braakliggend terrein langs de doorgaande weg. Drie podia staan op het grasveld, aangevuld met foodtrucks en - uiteraard - een bar. Daar is het zaterdagmiddag al vroeg aanschuiven, want het is dorstig weer. Op die podia staan zaterdag niet de minste artiesten. Femke Bun, Back to Coda, The Brightt, Peer en Henk & Peter spelen op het hoofdpodium. In de kleine circustent, omgedoopt tot De Huiskamer, zorgt Tijl Damen voor een kindershow. Een dag later is het de beurt aan onder andere Marjolijn et les Manouches. De achtkoppige Dr. Brass sluit het festival af.

'Stoffig'

De 22-jarige Manouk Heijmans kijkt zaterdag met een glimlach naar de gezelligheid. Ze speelt saxofoon bij de Terholense fanfare Excelsior, de organisator van de eerste keer Vliet. Niet iedereen viert zijn verjaardag met een heus festival, maar Excelsior heeft een goede reden. Een 115-jarig jubileum is geen kattenpis. ,,We wilden een festival organiseren, omdat we af willen van het imago van een fanfare. Dat is een beetje stoffig, alsof de fanfare saai is. We komen daardoor moeilijk aan jeugdige leden. Ze denken dat we een beetje marcheren door de straat en meer niet. Maar dat is niet zo!" Excelsior heeft daarom niet alleen orkesten naar Terhole gehaald, zegt Manouk. ,,We willen een breed publiek trekken. Daarom is Tijl Damen hier ook, voor de kinderen. Dan zien ze dat de fanfare toch best leuk is." 

Quote

Ze denken dat we een beetje marcheren door de straat en meer niet. Maar dat is niet zo

Manouk Heijmans, Fanfare Excelsior

De organisatie duurde een jaar. ,,Eerst wilden we het veel groter maken. Maar uiteindelijk hebben we het iets laten inkrimpen en dat is een goede keuze geweest. We hopen drie- tot vijfduizend bezoekers te trekken." Wat ook een verstandige zet is geweest, is aansluiten op de Reynaert Fietstocht die zaterdag door de gemeente Hulst verreden werd. De deelnemers moesten op het festivalterrein een stempel halen. ,,En gelukkig blijven ze lang hangen." Een groepje fietsers besluit zelfs de tocht maar te staken. ,,Te gezellig hier."

HaFaBra

Behalve rockmuziek en de fijne snaren van singer-songwriters, zijn er wel orkesten. Die spelen op het HaFaBra-plein, dat staat voor Harmonie, Fanfare en Brassband. Zodra fanfare Sint Jan uit Sint Jansteen begint te spelen, zijn de bankjes voor het podium snel vol. Bij een koppel vallen de ogen dicht. Voor hen zijn fanfares blijkbaar nog niet hip genoeg. 

Festivalgangers met een ijsje
Volledig scherm
Festivalgangers met een ijsje © Camile Schelstraete
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement