Volledig scherm
Naast muziek, schepen en kermis zijn er ook allerlei demonstraties. © Peter Nicolai

Feest op en aan het water

TERNEUZEN - De Havendagen in Terneuzen trekken jaarlijks enkele tienduizenden bezoekers. Ze komen af op de kermis en de artiesten op het podium in de feesttenten, maar ook op de maritieme attracties. Duizenden schepen in op een sleepboot of een ander vaartuig voor een rondvaart over een stukje Westerschelde. En er zijn allerlei wedstrijden. Kortom, Terneuzen haalt de band met het water aan.

Het is alweer de 36e editie van wat ooit begon als Havenfeesten Terneuzen. Jaren geleden werden het Havendagen, want het driedaagse evenement was inmiddels dan alleen maar feest. Er was steevast een mini-symposium, gewijd aan actuele zaken als de bouw van de nieuwe sluis en de samenwerking met de haven van Gent, aan de andere kant van het Kanaal Gent-Terneuzen en er werd een tijdje veel aandacht besteed aan educatieve aspecten. Loodsen, medewerkers van havenbedrijven en allerlei havengebonden instanties kwamen op scholen vertellen over hun dagelijkse werk. Doel: de jeugd interesseren voor een baan aan de waterkant. Die educatie kostte echter te veel geld en werd van het programma geschrapt. En ook de organisatoren van het jaarlijkse symposiumpje stopten ermee.

Voorzitter Pim Broekhuysen van de Havendagen: ,,Maar er blijft genoeg over voor een enorm gevarieerd aanbod. Het concept met traditionele onderdelen zoals de roeiwedstrijden, gratis rondvaarten, bezichtiging van boten en schepen, de sterkste havenman en de wedstrijd trossen losgooien blijven. Net als het optreden van een keur aan Nederlandse artiesten. En vergeet de vuurwerkshow, zaterdagavond om 23.00 uur, niet. We willen alle elementen die een breed publiek trekken binnenboord houden.’’

100 jaar

Speciaal is dit jaar de komst van de 100 jaar oude stoomsleper Furie uit Maassluis. Die maakt drie dagen rondvaart, ook een keer met alle 100-jarigen uit de gemeente Terneuzen.
Het driedaagse havenfestijn begint vrijdagmiddag om 17.00 uur traditiegetrouw met de bekendmaking van de havenman of -vrouw. Daarna gaan de vlaggen in top en wordt een vlootschouw gehouden. Die eerste avond treden Peter Beense en André Hazes jr. op.

Muziek

Zaterdag is er een Cityrun en op het terrein bij de Veerhaven een havenmarkt en kermis. Zaterdag en zondag kan er met een helikopter worden meegevlogen. Voor muziek zorgen de Dekzwabbers en Zuidwest 10 en de dweilband Tandsjen Bei. s Avonds laat treden Django Wagner, Xander de Buisonje, Nathalie Makoma en Belle Perez op. Zondag draait de hele middag een Hollandse Drive-In Show, verzorgen De Maffooos en Jacco de Braal twee optredens en staan ook De Havenzangers op het podium. Tussen vijf en zes uur sluiten Jan Keizer en Annie Schilder’, de gezichten van het voormalige BZN, de Havendagen af.