Fanfare Excelsior laat muziek ook ruiken, proeven en voelen

VIDEOTERHOLE -  Kun je muziek ook proeven, ruiken of voelen? Jazeker, liet fanfare Excelsior uit Terhole zaterdag zien met zintuigenconcert Prikkels!. 

Excelsior geeft geen ‘gewone’ concerten. Zo hield de fanfare vorig jaar een tweedaags festival en met Halloween werd er een muzikale thriller met griezeltocht opgevoerd. ,,We proberen iedere keer iets bijzonders te doen”, zegt voorzitter Martijn Leenknecht. Met Prikkels! zetten de muzikanten onder leiding van dirigent Bart Borgt alle zintuigen op scherp. Dat begint al bij binnenkomst in de kerk: op tafels liggen stukjes schuurpapier, spons of ballon, om aan te voelen. In de neusgaten prikt wierook. 

Wanten en ijsklontjes

Tijdens het concert sluiten de prikkels aan op de muziek. Bij een winterse compositie worden er beelden geprojecteerd van Antarctica, terwijl bezoekers een muts, wanten en ijsklontjes krijgen. Bij een nummer over de zee worden er mossels geserveerd terwijl geurmachines een zilte zeelucht verspreiden. Rood licht, een plakje chorizo en salsadansers zorgen voor het gevoel van een zwoele zomeravond en chocolade en rozenblaadjes blijken goed samen te gaan met muziek van Adele. Terwijl Anne-Martine Willaert Somewhere over the rainbow zingt, maakt het publiek zelf een regenboog met stroken tule. Op hardrockmuziek rijdt er plots een motor de kerk binnen en met een medley van Guus Meeuwis, vlaggetjes en prikkertjes met kaas ontstaat er een meezingfeest. Veertien vrijwilligers zijn in de weer om dat allemaal voor elkaar te krijgen. 

Ondertussen wordt alweer nagedacht over het volgende concert. Leenknecht: ,,We hebben nog ideeën genoeg. In mei doen we  iets met het circus.”

Bij concert Prikkels! van fanfare Excelsior werden alle zintuigen van bezoekers geprikkeld.  Zo werd er ook geluisterd met de ogen dicht.
Volledig scherm
Bij concert Prikkels! van fanfare Excelsior werden alle zintuigen van bezoekers geprikkeld. Zo werd er ook geluisterd met de ogen dicht. © Camile Schelstraete
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement