Volledig scherm
Het Factory Festival in opbouw in de hoofdzaal van de vroegere gemeentelijke sporthal in Sas van Gent. © Camile Schelstraete

Factory Festival brengt Sas van Gent tot leven

SAS VAN GENT - Spannend wordt het zeker, of het nieuwe Factory Festival in Sas van Gent een succes wordt. De voortekenen zijn alvast goed.

Zo, hier moet nog veel gebeuren! De gemeentelijke sporthal in de vroegere Vlaanderenhal in Sas van Gent, nu de Leutfabriek, moet zaterdag van 13.00 tot 02.00 uur bruisen. Vrijwilligers zijn al een tijdje bezig de sporthal en aanpalende zalen aan te kleden. Klaar lijken ze nog lang niet. "Het komt goed", verzekert Annelies Korst, één van de organisatoren van het Factory Festival. "Je wilt niet weten wat er allemaal al gedaan is."

Eigen sfeertje

En inderdaad, ze heeft gelijk. De eerste versie van het Factory Festival, als opvolger van het wat versleten 23 jaar oude openluchtfestival Rock around the Bridge, staat in de steigers. Vijf, zes zalen - van klein tot groot - zijn grotendeels ingericht. Ze hebben allemaal een eigen sfeertje. "Omdat we zo'n breed mogelijk publiek willen aanspreken", legt Annelies de gedachte achter het concept uit. "Van jong tot oud."

Singer-songwriters en jazzmusici krijgen een eigen podium in de wijnbar. De betere coverbands komen in de grote zaal die met grote witte lampen is versierd. Kinderen krijgen een eigen plek in een zijzaal van de hoofdzaal met een knutselhoek, een stormbaan, een glittertattoo-shop, schminken en een suikerspinkraam. De volgende ruimte, de vroegere schoolgymzaal, wordt de plek voor alternatieve bandjes met, vertelt Annelies, 'een chill-hoekje'.

Speciale biertjes

Ook de verdieping van de oude sporthal wordt erbij getrokken. In het loopgedeelte zullen kunstenaars hun werken exposeren. En er komt een 'echt café' met speciale biertjes. Daar treden een accordeonist, folkbandjes en de Terneuzense advocaatentertainer Maikel Harte op. Zelfs het buitenterrein heeft een bestemming, met zes, zeven foodtrucks.

Het ziet er allemaal behoorlijk ambitieus uit. Dat maakt het ook zo leuk, vindt Annelies, en spannend. De belangstelling van artiesten om mee te werken aan het eerste Factory Festival was alvast groot. Annelies: "We hadden zelfs meer aanmeldingen van kunstenaars en bandjes dan we konden plaatsen. Iedereen vindt het hartstikke leuk om te komen."

Het is ook weer eens wat anders dan een zoveelste openlucht-muziekfestival, bovendien in een periode dat het in Zeeuws-Vlaanderen niet overloopt van de activiteiten. Annelies gaat er daarom vanuit dat liefhebbers de weg naar de Vlaanderenhal annex Leutfabriek wel weten te vinden. "En het is gratis entree."