Volledig scherm
© Peter Nicolai

Enorm bijenhotel annex bank krijgt vorm

OSSENISSE - Ossenisse stond zaterdag in het teken van de bij. De kleine zoemer heeft het, onder meer door bestrijdingsmiddelen in de landbouw, moeilijk.

Maar de Snis is de bij goed gezind.

In kwekerij en bezoektuin de Hemelsleutel werden zaterdag de contouren zichtbaar van een enorme bijenbank. In een u-vormig stenen geraamte van zo'n vijftien meter lang konden bezoekers met medewerking van de kwekers onderkomens voor bijen inrichten. Sierstenen met gaten, houtblokken waar gaten in te boren zijn, stukjes bamboe of riet: alles waar al gaten in zitten of in zijn te maken, is te gebruiken.

,,Enkele tientallen bezoekers hielpen bij het inrichten van het bijenhotel, meldde mede-eigenaar Jeroen van Loon van de Hemelsleutel. ,,Ook vandaag (zondag 23 juni, red) en de komende weken kunnen mensen nog op vrijdag en zaterdag - volgende week zondag ook - meehelpen." Aan de voet van de bijenbank - er komt een houten zitting op het hotel- ligt straks een hoop zand. Veel bijen kruipen niet in een holletje boven de grond, maar graven zich in het zand in, weten de specialisten van bijenteeltstation Kreverhille, op een steenworp afstand van de Hemelsleutel.

Het teeltstation zette zijn poorten zaterdag ook open. Bezoekers konden hier niet alleen alles horen over de wilde, solitaire bijen, maar ook over de kweek van koninginnen en het trieste lot van darren (mannetjesbijen). Degenen die het misten, krijgen zaterdag 13 juli en tijdens het Ambachtelijk Weekeind 17 en 18 augustus een herkansing. Ook om een potje verse bijenhoning of delicieuze honingwijn in te slaan.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement